Uporabijo naj varne poti

Foto: Žurnal24 Prvošolčki morajo imeti okoli vratu rumene rutice in odsevne trakove oziroma ods
Šola. Bliža se prvi šolski dan, ko bodo ceste preplavili številni otroci.
Oglej si celoten članek

“Črnih točk na Obali ni, saj že vrsto let nismo imeli hujše prometne nesreče, povezane s prihodom otrok v šolo. Kljub temu bomo policisti navzoči na najbolj izpostavljenih mestih, kjer bi otroci lahko bili v nevarnosti,” je pred začetkom prvega šolskega dne povedal Viktor Zinreih, inšpektor Policijske uprave Koper.

Do 12. leta zadaj

Pas. Prve šolske dni bodo policisti preverjali pravilno pripetost v avtomobilih.

Otroci, mlajši od 12 let oziroma manjši od 150 centimetrov, morajo biti privezani na zadnjih sedežih oziroma na vgrajenem stolčku.

Pomembna je pravilna uporaba varnostnih pasov, ta mora biti tesno oprijet telesu, otrok pa naj nikar nima šolske torbe na hrbtu med vožnjo.

Do 15. septembra bo pri spremljanju otrok ter poostrenem nadzoru na Obali sodelovalo več kot 40 policistov, pa tudi mnogi prostovoljci. Po 15. septembru bo policijski nadzor občasen.

Sončki, ribice, delfini
Kot je poudaril Zinreih, mora imeti vsaka šola izdelan načrt varnih poti v šolo, starši pa se lahko v šolah pozanimajo, kje te varne poti potekajo.

Starši in otroci si lahko pomagajo tudi z označbami, saj so nekatere varne poti do šol v Kopru po tleh označene s sončki, v Izoli z ribicami in v Luciji z delfini.

“To je privlačno predvsem za najmlajše. Zamisel ocenjujemo kot otroku zelo prijazno in hkrati učinkovito,”
meni.

Pozorni na skupine otrok
Vozniki morajo biti pozorni ne samo pred šolami, ampak tudi ob poteh, ki vodijo do šol. Zinreih še posebno opozarja voznike, naj bodo pozorni na otroke v skupini, saj takrat koncentracija hitro pade in lahko otrok skoči na cesto.

V spremstvu staršev

Pot. Otroci, ki gredo v prvi razred, morajo imeti okoli vratu rumene rutice in odsevne trakove oziroma odsevne značke. Otroci v vrtcu in šolarji do konca prvega razreda morajo biti na poti v spremstvu staršev ali koga drugega, če starši s tem soglašajo. Starši starejših otrok naj z otroci peš prehodijo običajno pot in se prepričajo, kako ravnajo v cestnem prometu.

Po koncu turistične sezone naj bi v Kopru zaradi rekonstrukcije zaprli Semedelski nadvoz (uradnega datuma še ni), kar bo cesto ob koprski osnovni šoli še bolj obremenilo.

“Cesta bo zagotovo bolj obremenjena, vendar ocenjujemo, da je že danes odlično poskrbljeno za varnost otrok, saj so tam tako semafor kot fizične ovire za otroke,”
pomirja Zinreih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.