Uprava jih bo tožila

Foto: Žurnal24 IGRALNICA BOBO
Po včerajšnjih neuspelih pogajanjih zaposleni v Hitu tudi danes stavkajo. Černigoj: Stavkali bomo toliko časa, kolikor bo potrebno. Uprava napoveduje odškodninske tožbe.
Oglej si celoten članek
Stavkovne zahteve
V SIDS zahtevajo podaljšanje veljavnega sporazuma o delovnem času za igralništvo, preklic novega izračuna plač ter izplačilo razlik plač, zaostalih plačil v drugi pokojninski steber ter podaljšanje veljavnosti podjetniške kolektivne pogodbe do sprejema nove.

"Glede na to, da uprava ni sklicala nobenih pogajanj, je očitno ne zanima, da bi mirno razrešili spor, zato se stavka danes ob 16. uri nadaljuje," je pred za danes napovedano stavko povedal predsednik novogoriške enote SIDS in stavkovnega odbora Iztok Černigoj in pojasnil, da stavkajo vsi zaposleni, kar dnevno pomeni okoli 500 do 600 ljudi.

Stavkali so že včeraj, po neuspelih popoldanskih pogajanjih z upravo, ki niso prinesla nobenega dogovora. Iz družbe so po pogajanjih sporočili, da je pogajalska skupina SIDS prinesla kompromisni predlog, ki popušča le v plačevanju drugega pokojninskega stebra, na katerega so takoj odgovorili z utemeljitvijo, zakaj vztrajajo pri svojih odločitvah.

Po besedah Černigoja je uprava včeraj poskušala preprečiti stavko, tako da stavkovnemu odboru ni dovolila vstopa v stavbo. "Uprava nima namena ohraniti podjetje, sumimo, da je v ozadju privatizacija ali tajkunizacija in dobro vemo, kaj se v Sloveniji dogaja s takimi podjetji," je dejal.

Povprečne bruto plače
Za igralniške poklice ob igralnih mizah so avgusta znašale 2.848 evrov, decembra pa bodo predvidoma dosegle 3.306 evrov. Vzrok je v delitvi celotne napitnine med manj zaposlenih in dvoodstotnem dvigu osnovnih plač.

V upravi pravijo, da je za zavlačevanje krivo vodstvo sindikata, ki namerno povzroča škodo, zaradi česar so po navedbah STA napovedali tudi odškodninske tožbe proti organizatorjem stavje. "Uprava se noče pogajat, zavrača naše predloge, zato je ona dejansko odgovorna za nastalo škodo," v odzivu pravi Černigoj.

Ena od stavkovnih zahtev je ohranitev sporazuma o delavnem času igralniških delavcev, ki delajo po sistemu štirje delovni in dva prosta dneva. "Če ohranimo sporazum o delovnem času, ohranimo delovna mesta in vsaj minimalne pravice delavcev, ki delajo 365 dni na leto 24 ur na dan," pravi Černigoj. "Uprava že odpušča mlad usposobljen kader, kar kaže na to, da ne vidijo prihodnosti v podjetju," dodaja in pojasnjuje, da je več zaposlenih pod pritiskom podpisalo sporazumno odpoved.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.