Upravljalci brez nadzora

Foto: Žurnal24 Če bi mestna občina na lastne oči preverila, ali so balkoni sanirani, bi hitro u
Stanovanjski zakon. Občina izvršb, ki jih stanovanjski inšpektor odstopi, na terenu ne preveri.
Oglej si celoten članek
Jaz tebi ti meni. Nadzorni odbor. Brez pravega nadzora so tudi upravljalci stanovanjskih blokov, saj jih nadzira zgolj nadzorni odbor, ki ga običajno med sabo imenujejo etažni lastniki. “Stanovanjska inšpekcija nadzira delo upravnikov le v tistem delu, kjer stanovanjski zakon kršitve opredeljuje tudi kot prekršek,” pojasnjujejo na Inšpektoratu RS za okolje in prostor. “Če so upravljalci in nadzorni odbor med seboj kompatibilni, lahko eni in drugi počnejo karkoli,” ugotavlja Dragutin Fekete. Opozarja, da v njegovem bloku nadzorni odbor in skupina posameznikov sprejmejo vse predloge upravnika stavbe, čeprav niso vedno v korist stanovalcev. “V zameno daje nadzorni odbor v najem skupne prostore, upravnik pa molči,” pravi Fekete.

Maribor. Na Mestni občini Maribor (MOM) ni nikogar, ki bi izvršbe stanovanjskega inšpektorja, potem ko jih ta preda v lokalno pristojnost, preveril tudi na terenu. “Ne poskrbijo za prisilno izvršitev oziroma odpravo pomanjkljivosti, ki so bile naložene upravnikom, oziroma od njih ne terjajo denarne kazni, saj se zadovoljijo z njihovimi pisnimi trditvami, da je vse, kot mora biti,” opozarja Dragutin Fekete, stanovalec bloka na Regentovi ulici 6 v Mariboru.

Tam je stanovanjski inšpektor že pred šestimi leti izdal ureditveno odločbo za popravilo dotrajane in poškodovane balkonske kritine, pa ta še zmeraj ni sanirana v celoti. Namesto tega zadnji dve leti na fasadi bloka visijo opozorilne table o nevarnosti odpada ometa. “Otroci se na dvorišču ne morejo igrati, tudi avtomobile parkiramo drugje,” izpostavi Fekete.

Na teren ne gredo
Upravni organ o dovolitvi izvršbe uradno poizve. Pri preverjanju podatka o izvršitvi naloženega sodeluje tudi s strokovnim delavcem gradbene stroke. Tudi v tem primeru je strokovna delavka po telefonu in pisno preverila potek izvršitve naloženega pri upravniku stavbe. Ta ji je odgovoril, da so dela izvršena, zato je bil izdan sklep o ustavitvi izvršbe,” pojasnjujejo na MOM. “Popravila je izvedlo le ministrstvo za obrambo, ki je lastnik nekaj stanovanj, drugi balkoni so ostali nesanirani,” pravi Fekete.

 

Sodišče enkrat že odločilo

Dva tisoč in 250 evrov se je na MOM steklo lani za denarne kazni v upravnem postopku, a bi se zagotovo več, če bi odpravo pomanjkljivosti preverjali tudi na terenu.

Namesto denarne kazni, ki bi upravljalca bloka, v tem primeru Stanovanjsko zadrugo Smreka, prisilila k ureditvi balkonov, se na MOM sklicujejo na to, da stanovanjski zakon nima posebne določbe o tem, kdo je pristojen za opravljanje upravne izvršbe. To pa navajajo, čeprav so en spor v zvezi s tem na upravnem sodišču pred petimi leti že izgubili. “S predlogi inšpektorata za prisilno izvršitev odločb bi občina soglašala, če bi imela za izvrševanje sporne pristojnosti ustrezne kadre, vendar le takrat, ko bi ji država za to zagotavljala ustrezna sredstva,” so takrat zapisali. A je ustavno sodišče kljub temu ugotovilo, da je občina dolžna predloge stanovanjskega inšpektorja za prisilno izvršitev izvajati do konca, torej terjati tudi denar. “Prisilna izvršitev odločb je po 127. členu stanovanjskega zakona v pristojnosti lokalne skupnosti,” meni ustavno sodišče.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.