Uradni rezultati referendumov šele januarja

Foto: Žurnal24 Glasovnice za trojni referendum.
Foto: Žurnal24 Glasovnice za trojni referendum.
Po vsej Sloveniji so se ob 7. uri odprla vrata več kot 3000 volišč za referendumsko glasovanje.
Oglej si celoten članek

Na voliščih državljani odločajo o uveljavitvi zakonov o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o RTVS. Volivci lahko svoj glas oddajo do 19. ure, prvi izidi današnjega glasovanja pa bodo znani po 20. uri.

V Sloveniji se je odprlo 2999 rednih volišč in 88 volišč omnia, ki so namenjena tistim, ki želijo glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča. Volivci v tujini pa bodo lahko glas oddali na enem izmed 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

Izidi današnjega glasovanja sicer še ne bodo dokončni. V ponedeljek jih bodo namreč dopolnjevali še z izidom glasovanja po pošti iz Slovenije, 5. decembra pa z glasovnicami iz tujine.

Foto: Profimedia volitve Slovenija

Uradni izidi referendumov pa bodo predvidoma znani šele januarja prihodnje leto. Zaradi ugotavljanja kvoruma bo namreč Ministrstvo za notranje zadeve pripravilo še podatke o številu volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnega imenika do zaključka glasovanja. To bo glede na rokovnik referendumskih opravilo 14. januarja, DVK pa bo poročilo o končnem izidu glasovanja sprejela najpozneje 24. januarja.

Glede na zadnje podatke o številu volivcev mora tokrat proti uveljavitvi vsakega izmed zakonov glasovati 338.869 volivcev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 21:31 27. November 2022.

    V resnici pa se je že kaj hitro vedelo v katero stran se bo nagibalo glasovanje. Dokončni izid čez dva …

  • 15:33 27. November 2022.

    Razloge za delay bi morali dobro argumentirati, če se je z glasovanjem tako, hitelo. Samo, da ne bo razlog veseli …

  • 12:02 27. November 2022.

    2 meseca za uradni izid? mislim, da je treba polovici dat takoj odpoved....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.