Uradniki bodo izpolnjevali namesto nas

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Poslanke in poslanci so danes z 52 glasovi za in štirimi proti potrdili novelo zakona o splošnem upravnem postopku, ki poenostavlja poslovanje z upravnimi organi.
Oglej si celoten članek

Na občinah, upravnih enotah in v drugih ustanovah z javnimi pooblastili bodo tako občani uradnika samo obvestili, katero pravico uveljavljajo ter jim posredovali osebne podatke. Javni uslužbenec na drugi strani pa bo te podatke vnesel v informacijski sistem in natisnil vlogo, ki jo bo državljan le še podpisal. Obrazci se bodo na podlagi predlogov uradnikov poenostavili.

Novela predvideva učinkovitejši upravni postopek. Ta je, kot je navedeno v obrazložitvi zakona, "v interesu vsakokratnega odločujočega organa in stranke, saj omogoča hitrejši začetek upravnega postopka in posledično krajši čas za izdajo odločbe". S približevanjem organa vsaki stranki se poudarja vloga uprave kot prijaznega servisa za vse uporabnike upravnih storitev.

Za bolj učinkovito upravo

Na ministrstvu za notranje zadeve ob današnjem sprejemu novele poudarjajo, da novela zavezuje upravne organe k bolj doslednemu upoštevanju standardov v smeri prijazne, kakovostne in učinkovite uprave.

Večina upravnih organov sicer že sedaj pomaga strankam pri izpolnjevanju različnih obrazcev. Veliko upravnih postopkov, predvsem na upravnih enotah, poteka s pomočjo informacijskega sistema in strankam posebnih obrazcev ni treba izpolnjevati. V praksi pa se še pogosto zgodi, da se postopki preveč birokratizirajo, ugotavljajo na ministrstvu.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.