Urgence polno zasedene

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Na ljubljanski urgenci so konec tedna obravnavali nekaj več kot 360 poškodb, v Mariboru so sprejeli 400 pacientov.
Oglej si celoten članek

V ljubljanskem urgentnem bloku so konec tedna obravnavali 362 poškodovanih, od tega 99 odstotkovpoškodb, ki so bile posledica padca na ledeni površini. Povečini gre za zlome zapestij in kolkov ter udarce v glavo. V reanimacijski sobi imajo tudi enega pacienta, ki se zdravi zaradi poškodb, ki jih je dobil, ko mu je na glavo padla veja.

Kot so še dejali, pričakujejo, da se bo v teh dneh pri njih oglasilo še veliko ljudi. Menijo namreč, da številni zaradi razmer na cestah kljub poškodbam še niso prišli k njim.

Kaotične, a obvladljive razmere v UKC Maribor

Urgenca UKC Maribor je konec tedna delala z vsemi zmogljivostmi. Ves konec tedna so dežurnim na urgenci pomagali tudi tisti zdravniki in medicinske sestre, ki bi bili sicer prosti. V treh dneh so sprejeli 408 pacientov, od tega 195 zaradi padcev na ledu. Toliko poškodovanih zaradi padca na ledenih površinah po besedah predstojnika urgence Romana Koširja ne pomnijo.

Med drugim je bilo 37 pacientov sprejetih zaradi zlomov, že konec tedna so jih operirali 17, kar je petkrat toliko kot ob običajnih koncih tedna. Okoli 15 jih še čaka na operacijo, prihajajo pa novi pacienti, zato je Košir ljudi, predvsem starostnike, še enkrat pozval, naj, razen če je res nujno, za zdaj raje ostanejo doma.

Prevladujejo zlomi zapestij

Več dela kot običajno so imeli zaradi vremenskih razmer v minulih dneh tudi v urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Ocenjujejo, da jih je od četrtka do nedelje obiskalo približno 30 odstotkov več pacientov, in to predvsem zaradi poškodb, ki so bile posledica padcev in zdrsov zaradi snega in ledu.

Med poškodbami so prevladovali zlomi zapestij, nekaj je bilo tudi zlomov goleni in gležnjev. Zdravniki v celjski bolnišnici so zaradi zlomov v teh dneh opravili 15 operacij in približno 30 repozicij zlomljenega zapestja v splošni anesteziji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.