Usoden padec v kotanjo

Foto: Žurnal24 helikopter_bobo_1612
Gorski reševalci postaje GRS Mojstrana so dopoldne na Tominškovi poti na Triglav našli v kotanjo padlega tujega planinca, ki je bil pogrešan od 13. maja letos.
Oglej si celoten članek

"Predvidevamo, da je izraelskemu planincu spodrsnilo na spolzkem terenu, nakar je padel v globel. Do nesreče je prišlo na višini 1.800 metrov, na poti iz Vrat po Tominškovi proti Kredarici," je zatrdil Jože Martinjak, načelnik GRS Mojstrana, in dodal, da je do nesreče prišlo nekje med 12. in 13. majem, ko je bilo v gorah izredno slabo vreme.

Naknadno je bilo ugotovljeno, da gre za tujega državljana, ki je bil na območju Ljubljane pogrešan od 13. maja letos. "Danes zjutraj nas je policija obvestila, da pogrešajo 27-letnika iz Izraela. V knjigi na Aljaževem domu je bil vpisan 12. maja, kjer se je tudi zanimal za pot proti Kredarici. Osebje mu je pot odsvetovalo, vendar mladenič njihovih nasvetov ni upošteval," poudari Martinjak.

Planinca smo našli v grapi na višini 1.800 metrov, kakih 200 metrov od planinske poti.
 

Izkušen gorski reševalec je prepričan, da je planinec po vsej verjetnosti podcenjeval gore in bil pomanjkljivo obveščen o vremenskih razmerah v visokogorju. "Na sebi je sicer imel pohodniške čevlje in nahrbtnik, bil pa je tudi ustrezno oblečen," dodaja.

V gorah še zimske razmere
Na višini 2000 metrov je sicer še vedno precej snega. "Ponekod so še vedno snežišča, nekje trda, drugje mehka. Dokler ne bo lepšega vremena, planincem obiskovanje gora brez ustrezne zimske opreme odsvetujemo," konča Martinjak.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.