Uspešno delo ustavnega sodišča

Foto: Žurnal24 Jože Tratnik
Lani je bilo po navedbah predsednika ustavnega sodišča Tratnika delo sodišča zelo uspešno.
Oglej si celoten članek

Predsednik ustavnega sodišča (US) Jože Tratnik delo sodišča v letu 2007 ocenjuje kot zelo uspešno. Kot je dejal na današnji predstavitvi poročila o delu v lanskem letu, je to rezultat dela ustavnih sodnikov in vseh zaposlenih na US ter spremembe zakona o ustavnem sodišču. US je lani prejelo 4354 zadev, kar je za 42,6 odstotka več kot leta 2006.

Kljub naraščanju pripada zadev v prejšnjem letu in prvih mesecih leta 2008 je Tratnik še vedno optimist in računa, da bo prišlo do izboljšanja položaja na US. Seveda pa tak napor, kot so ga vložiti delavci US, ne more biti stalnica, ampak je lahko enkratna akcija, je prepričan predsednik US.

Če ne bo dejansko prišlo do učinkov sprememb zakona o ustavnem sodišču, potem bo treba čim prej sprejeti spremembe ustave, ki opredeljujejo delo US, in zagotoviti, da bo US res odločalo o ustavno pomembnih pravnih vprašanjih, ne pa, da se bo ukvarjalo z bagatelami. Slednje namreč še vedno pomenijo količinsko obremenitev US.

Pripad zadev se po Tratnikovih besedah že zadnjih nekaj let bistveno povečuje. Lani je US prejelo 4354 zadev, kar je za 42,6 odstotka več kot leta 2006 (3053). Povečanje števila novih zadev gre predvsem na račun povečanja prejetih ustavnih pritožb, saj jih je bilo leta 2007 kar 3937 oziroma 90,4 odstotka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.