Ustavili nepremičninski davek

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Veto tako na davek na nepremičnine kot na proračun.
Oglej si celoten članek

Državni svetniki so s 27 glasovi za in dvema proti izglasovali odložilni veto na zakon o davku na nepremičnine. Predlog odložilnega veta je vložila Interesna skupina lokalnih interesov v DS in državnis vetnik Alojz Kovščca.

Državni svetniki so razpravljali tudi o predlogu odložilnega veta na zakon o izvrševanju proračunov za leti 2014 in 2015 ter tudi na ta zakon sprejeli veto. Zanj je glasovalo 17 svetnikov; sedem jih je bilo proti.

Nedodelan in ustavno sporen

Zakon o nepremičninskem davku po oceni predlagateljev vsebuje preveč anomalij, je nedodelan in v nekaterih delih tudi ustavno sporen, poleg tega vseh zavezancev ne postavlja v enakopraven položaj.

Prepričani so, da pomeni tudi nižanje konkurenčne sposobnosti gospodarstva ter je lahko poguben za obrtnike in male podjetnike. Opozarjajo na poseg v avtonomijo lokalnih skupnosti glede zagotavljanja lastnih finančnih virov in vodenje prostorske politike ter na dodatno obremenitev s plačilom davka na nepremičnine v občinski lasti.

Zaradi proračuna kolaps države

Glede zakona o izvrševanju državnih proračunov za leti 2014 in 2015 predlagatelj veta med po njihovem mnenju spornimi vsebinami navaja določbe glede zadolževanja države, ki da pomeni odmik od fiskalnega pravila in lahko pripelje do "kolapsa" države.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 23:13 20. November 2013.

    Dragec, denarja ni več tako, da kolapsa ni treba več niti načrtovati. Prihaja pa dan plačila in ko ne bo …

  • 13:16 20. November 2013.

    In pride tvoj plešasti odrešitelj in nam bo spet lepo, spet bomo najboljša država v tranziciji. Če govorimo o linču, …

  • 13:00 20. November 2013.

    za razburkat razpravo<br />povezava če koga zanima kako je Slovenija v EU med državami ki so najbolj povečale zadolženost <br …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.