Ustavite se! Vlak se ne more

Foto: Anže Petkovšek Ustavi se, vlak se ne more Foto: Anže Petkovšek Ustavi se, vlak se ne more Foto: Anže Petkovšek Ustavi se, vlak se ne more Foto: Anže Petkovšek Ustavi se, vlak se ne more Foto: Anže Petkovšek Ustavi se, vlak se ne more Foto: Anže Petkovšek Ustavi se, vlak se ne more Foto: Anže Petkovšek Ustavi se, vlak se ne more Foto: Anže Petkovšek Ustavi se, vlak se ne more
Od leta 1998 na nivojskih prehodih umrlo 116 ljudi, samo lani pet. Mladi tekmujejo, kdo se bo kasneje umaknil prihajajočemu vlaku.
Oglej si celoten članek

Javna agencija za varnost prometa tudi letos v sodelovanju s Slovenskimi železnicami pripravlja preventivno akcijo, s katero želi udeležence v prometu osveščati o pravilnem prehajanju nivojskih prehodov čez železniško progo. Akcija "Ustavite se. Vlak se ne more" se bo začela v sredo, zaključila pa prihodnji četrtek.

Na prehodih umrlo 116 ljudi

Statistika kaže, da se je od leta 1998 na nivojskih prehodih čez železniško progo zgodilo 520 izrednih dogodkov, v katerih je umrlo 116 ljudi, 223 pa se je poškodovalo. V Sloveniji je od 838 nivojskih prehodov kar 503 pasivno zavarovanih, torej označenih le s prometnimi znaki, 335 pa aktivno zavarovanih oziroma opremljenih z zapornicami in svetlobnimi ter zvočnimi znaki.

Dejstvo, da se še vedno skoraj 30 odstotkov nesreč zgodi na aktivno zavarovanih prehodih pa je po besedah Andraža Murkoviča z agencije za varnost prometa tudi odraz nizke kulture voznikov, ki ne upoštevajo pravil in celo poskušajo obvoziti spuščene zapornice. "Vsem pa je jasno, kdo je zmagovalec v dvoboju avto - vlak," je dodal. Lani je na tirih umrlo pet ljudi, kar je kar tri več kot leto pred tem.

"Tekmujejo z vlakom"

Tudi strojevodja Emil Lipovšek, ki je sam že bil udeležen v tragični nesreči na nivojskem prehodu, je opozoril, da se velikokrat zgodi, da vozniki motornih vozil na cesti, ki teče vzporedno z železniško progo, tekmujejo z vlakom. Ponavadi ta cesta tudi prečka progo, takrat pa morajo vozniki močno zavirati, "najpogumnejši" pa zapeljejo tik pred vlak.

Mladi tudi tekmujejo, kdo se bo kasneje umaknil prihajajočemu vlaku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.