Ustavna obtožba zoper Mira Cerarja

Foto: Anže Petkovšek Novinarska konferenca poslanca SDS Vinka Gorenaka, na kateri je predstavil ustavno obtožbo zoper predsednika vlade Mira Cerarja zaradi kršitve Ustave RS in zakonov.
Foto: Anže Petkovšek Novinarska konferenca poslanca SDS Vinka Gorenaka, na kateri je predstavil ustavno obtožbo zoper predsednika vlade Mira Cerarja zaradi kršitve Ustave RS in zakonov.
SDS zoper predsednika vlade vlaga ustavno obtožbo. Vsebina ustavne obtožbe bo predstavljena ob 15. uri.
Oglej si celoten članek

Poslanec SDS Vinko Gorenak bo ob 15. uri v državnem zboru predstavil ustavno obtožbo zoper predsednika vlade Mira Cerarja. Gorenak je za Žurnal24 potrdil, da je ta povezana z njegovim ravnanjem v primeru prekinjene deportacije sirskega begunca Ahmada Šamija.

Gorenak je že pred tem na svoji spletni strani zapisal, da je poziv Mira Cerarja, da naj začasno zadržijo izvedbo deportacije sirskega begunca Ahmada Šamija nedopusten. Gorenak poudarja, da Cerar za kaj takega nima ne pravne podlage in ne pravice ter da to njegovo početje predstavlja najnevarnejši napad na odločitev vrhovnega sodišča in neposreden poziv k nespoštovanju sodne odločitve, kar pa pomeni seveda odprtje vrat kaosu in anarhiji v državi.

Izročitev begunca Cerar: Gre za poseben primer

O sirskem beguncu tudi vlada

Predsednik vlade je tako včeraj napovedal, da bo o primeru sirskega begunca, ki je v Slovenijo iz Hrvaške vstopil v začetku leta 2016, na eni od prihodnjih sej vlada obravnavala ali obstaja interes za izdajo začanega dovoljenja za bivanje v Sloveniji.

Šamij je prošnjo za azil vložil v Sloveniji, po tem ko ga je Avstrija zavrnila. Notranje ministrstvo je nato šest mesecev kasneje ugotovilo, da je za razreševenje njegove prošnje prostojna Hrvaška. 

Šamij se je pritožil tudi na vrhovno sodišče, ki je za stališče zaprosilo evropsko sodišče. To je odločilo, da je za obravnavo njegove prošnje za azil pristojna Hrvaška. Vrhovnega sodišča je nato potrdilo odločitev notranjega ministrstva. Pritožbo je konec oktobra zavrglo tudi ustavno sodišče. Slovenija bi za obravnavo njegove prošnje sicer lahko uporabila diskrecijsko pravico ...

Kot je včeraj napovedal premier Cerar, bo vlada na eni od prihodnjih sej obravnavala ali obstaja interes za izdajo začasnega dovoljenja za bivanje v Sloveniji, ki ga omogoča 51. člen zakona o tujcih, ki bi ga nato izdalo notranje ministrstvo. "Gre za zakonito dovoljenje za bivanje v Sloveniji za določen čas. To bi pomenilo, da je njegov status v Sloveniji popolnoma legalizira, kar pomeni, da je v Sloveniji popolnoma zakonito, ne glede na to, kako je vstopil v Slovenijo," razlaga ustavni pravnik Saša Zagorc in dodaja, da gre za posebno situacijo, predvideno ravno za take primere, ko uporaba splošnih določil odpove.

Ustavno obtožbo pred ustavnim sodiščem zaradi kršitve ustave in zakonom pri opravljanju funkcije predsednika vlade ali ministra mora predlagati najmanj 10 poslancev.

Predlog za uvedbo postopka mora biti obravnavan na prvi naslednji seji državnega zbora, če je bil poslan najmanj 30 dni pred to sejo. Državni zbor mora o predlogu odločati vsaj v 60 dneh od sprejema predloga.

O obtožbi predsednika vlade ali ministrov odloči državni zbor z absolutno večino, in sicer 46 glasovi. Če bi sklep v državnem zboru izglasovali, bi o morebitni kršitvi ustave s strani slovenskega premierja presojalo ustavno sodišče, pri čemer bi jo moralo podpreti vsaj šest od devetih ustavnih sodnikov.

Če ustavno sodišče ugotovi kršitev ustave ali hujšo kršitev zakona, z odločbo ugotovi utemeljenost obtožbe, lahko odloči tudi, da obtoženemu preneha funkcija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 07:58 16. November 2017.

    ksenofobi iz SSDSS res si zaslužite eno bombico

  • 00:31 16. November 2017.

    Cerar se obnaša kot, da ni predstavnik slovenskega ljudstva, ampak kot predstavnik satanističnih NWO globalistov kot so nacist Soroš in …

  • 16:06 15. November 2017.

    Gandolf, vedno tako pretiravaš ? Tako nastajajo bombaši ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.