Ustavni pravnik ročno izračunal razdelitev mandatov

Foto: Epa
Foto: Epa
Po zapletu pri izračunu poslanskih mandatov se je oglasil ustavni pravnik Jurij Toplak, ki se je posnel med ročnim računanjem mandatov.
Oglej si celoten članek

Dva tedna po volitvah se je seznam izvoljenih kandidatov za državni zbor spremenil s šestimi novimi imeni poslancev, razdelitev števila mandatov po kandidatnih listah pa je ostala enaka. Iz državne volilne komisije (DVK) so v soboto sporočili, da je prišlo do napake v računalniškem programu za razdeljevanje mandatov. Pri predaju uradnega zapisnika o ugotovitvi izida volitev pri predsedniku države Borutu Pahorju sta bila v ponedeljek prisotna predsednik DVK Peter Golob in direktor DVK Dušan Vučko.

Nekaj medijev je takrat iz novinarske konference povzemalo Goloba, ki je dejal da bi za ročni izračun mandatov potrebovali ''nekaj sto ljudi in mesecev'', na kar se je na svojem Twitter profilu odzval prof. dr. Andrej Bauer s Fakultete za matematiko in fiziko, ki je sodeloval v neodvisni strokovni skupini, ki je napako odkrila. Na to izjavo pa se je sedaj odzval tudi ustavni pravnik Jurij Toplak z mariborske pravne fakultete, ki je ročno izračunal mandate in se pri tem posnel.

Toplak: Račun mi je vzel manj kot tri ure

"Ročni račun mi je vzel manj kot tri ure, pa nisem matematik. Izračunavanje sem posnel in ga naložil na Youtube," je v izjavi za javnost zapisal Toplak, ki trdi, da je ročno prišel do enakega izida kot DVK z računalniškim programom.

Profesor ustavnega prava je obenem potrdil, da sta zadnji izračun DVK in uradni izid volitev pravilna.

''Predsednik DVK je ljudstvu posredoval nepojmljive neresnice. Niti ni pomembno, ali je postopke izračuna poznal in zavestno zavajal ali pa postopkov in svojega področja dela ne pozna in ne ve, o čem govori," je bil kritičen Toplak, ki dvomi v zaupanje volilni komisiji in njenemu vodstvu, ki bodo igrali ključno vlogo pri volitvah predsednika republike in lokalnih volitvah. Slovenija bo potrebovala vodstvo volilnega organa, kateremu lahko zaupa, je še dodal.

Bauer: Pri Pahorju me ni bilo

Andrej Bauer je v svojem odzivu zapisal, da je na seji DVK in ne pri predsedniku Pahorju dejal, da bi potrebovali nekaj "nekaj deset ljudi" in "nekaj tednov" za izračun mandatov. Poudaril je, da je strokovna skupina pripravila računalniški izpis, ki prikazuje vmesne korake in izračunane številke, s čimer se lahko računalniškem postopku sledi ter hkrati tudi delil preverljiv račun volitev.

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 07:30 11. Maj 2022.

    Kva je koprive, a peče, a?!!!

  • 18:17 10. Maj 2022.

    temu se reče digitalizacija slovenistana, celo ministra mamo ... zanima me , kaj je bilo narejeno, zato, da so volitve …

  • 14:28 10. Maj 2022.

    Tapravi J.Toplak se oglaša sedaj, ko so izgubili volitve je pa, DVK kriva. Še en dokaz, kako so bili prepričani …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.