Utopi se več moških

Foto: Žurnal24 Policisti svetujejo, naj se kopamo le na urejenih kopališčih.
Najpogostejša vzroka za utopitev sta neupoštevanje pravil in kopanje pod vplivom alkohola, potapljači pa prepogosto precenijo svoje zmožnosti, opozarja policija.
Oglej si celoten članek


 

Najnevarnejše so reke

Največ utopitev kopalcev policisti beležijo v rekah, sledijo morja in jezera.

Le v urejenih kopališčih
Višji policijski inšpektor v Sektorju splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Boris Rojs je svetoval, naj se ljudje kopajo le v urejenih kopališčih in kopalnih vodah. Črna kopališča namreč nimajo organizirane reševalne službe, prav tako za samo kopališče nihče ne skrbi, zaradi česar je tudi vprašljiva kvaliteta vode.

80 samomorov z utopitvijo v štirih letih
V zadnjih štirih letih so po Rojsovih besedah zabeležili 56 utopitev, v zadnjega pol leta pa še dodatnih sedem, torej skupno 63, kar pomeni približno 14 utopitev na leto. Do utopitve pa lahko pride tudi s storitvijo samomora, je še pojasnil ter dodal, da so v zadnjih štirih letih zabeležili 80 samomorov z utopitvijo (od skupno 1830 vseh samomorov). ''Več samomorov z utopitvijo naredijo ženske,'' je še pojasnil.

Otroci niso najbolj ogroženi

Sicer pa število utopitev med kopalci upada. Kot zanimivost je omenil, da se utopi več moških. Teh je bilo v zadnjih štirih letih 25, stari pa so bili med 44 in 64 leti. ''Pričakovali bi, da so otroci najbolj ogroženi, a temu ni tako, saj sta se v zadnjih štirih letih utopila le dva otroka, stara med sedem in 14 let,'' je še dodal.

Vsak je dolžan pomagati
Rojs je še poudaril, da je dolžnost vsakega človeka, da takoj obvesti pristojne službe, če opazi utapljajočo osebo. Po svojih zmožnostih je vsak dolžan pomagati, v nasprotnem primeru je ob ugotovitvi kršitve predpisana globa 400 evrov, je še dodal.

Precenjevanje potapljačev
Sicer pa je za utopitev potapljačev redko kriva tehnika, najpogosteje je človeški faktor tisti, ki botruje tragični nesreči, saj posameznik pretirava in preceni svoje zmožnosti. Zato policisti opozarjajo, naj potapljači ne precenjujejo svojih zmožnosti in se potapljajo v paru, obenem pa svetujejo, da se pred potopom pozanimajo o lokacijah, kjer se potapljajo.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.