Užaljeni zdaj pričakuje več

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Sodišče bo v enem mesecu Janeza Janšo obvestilo, koliko mu pripada.
Oglej si celoten članek

 Najkasneje čez en mesec bo znano, ali bo nekdanji predsednik vlade Janez Janša vendarle prejel 1,5 milijona evrov odškodnine. Toliko namreč s tožbo zahteva od finske televizije YLE in novinarja Magnusa Berglunda, avtorja oddaje Resnica o Patrii iz leta 2008, v kateri naj bi Janšo razžalili. Prepričan je namreč, da ga je Berglund neupravičeno povezal s koruptivnimi posli podjetja Patria, od katerega je Janševa vlada tedaj kupila vojaške oklepnike.

Plačati bo treba!

Tako Janša kot njegov pooblaščenec Franci Matoz sta prepričana, da jima je s tožbo uspelo dokazati, da je Berglund posegel v Janševo dobro ime in čast. Ljubljansko sodišče, ki odloča o Janševi tožbi, je sicer pred dobrima dvema letoma že odločilo Janši v prid. Ocenilo je, da je Berglund Janšo res razžalil ter zato novinarju in televiziji YLE odredil, naj plačata 15.000 evrov odškodnine. Sodišče je takrat pred izrekom sodbe zaslišalo le Janšo, Berglunda pa ne. Janša se je pritožil, ker mu je bil dosojen le en odstotek odškodnine, ki jo zahteva. Višje sodišče, ki je o njegovi pritožbi odločalo, je sodbo razveljavilo in ljubljanskemu sodišču odredilo, naj v ponovljenem sodnem procesu najprej zasliši Berglunda in potem ponovno odloči o višini odškodnine.

 

Nobenih navodil

 

Sodišče pa mora znova odločati tudi o tem, ali in koliko bo Janši moral plačati nekdanji šef policije Bojan Potočnik. Tudi on naj bi namreč Janšo razžalil. Berglundu je namreč kot sogovornik v oddaji opisoval domnevne pritiske na Dragutina Mateja, tedanjega ministra za notranje zadeve, in posledično na delo policije, ki se je v tistem času lotevala preiskave, koga v Sloveniji naj bi podkupili vodilni v Patrii. Zato je včeraj sodišče, preden se bo v naslednjih dneh lotilo odločanja in končno izdalo sodbo, zaslišalo še Mateja. “Ne, od Janše nisem dobival nobenih navodil, po katerih bi delal in vplival na postopke policije,” zagotavlja Mate.     

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 22:01 17. Februar 2014.

    ...za se usrat! ...in slovenci naj zaupamo pravni državi ? ...

  • 21:57 17. Februar 2014.

    Vsem tem našim političnim luzerjem ki se napajajo v evropskem parlamentu pa v našem parlamentu od rojstva pa do smrti …

  • 20:15 17. Februar 2014.

    Janša oprosti, črka J je Jašari. Dinarčke, ki jih dobiš nakaži na karits in RK

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.