V 5 dneh 42 tisoč podpisov

Foto: Žurnal24 (Foto: Benjamin Kovač)
Cilj so dosegli dolgo pred iztekom roka. Zveza svobodnih sindikatov je sporočila, da jim je uspelo zbrati dovolj podpisov za referendum.
Oglej si celoten članek

V samo petih dneh je podpis oddalo več kot 42 tisoč Slovencev in Slovenk, so zapisali na svoji spletni strani. "To kaže na velik interes ljudi, da se o nepravični pokojninski reformi glasuje na referendumu, zato bomo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije tudi po odločitvi ustavnega sodišča glede ustavnosti refernduma z zbiranjem podpisov nadaljevali in omogočili podpisovanje podpore tudi drugim državljankam in državljanom, ki svojega podpisa zaradi odločitve državnega zbora niso mogli oddati," so še napisali.

Uspešno je tudi zbiranje podpisov za referendum o malem delu. Zbrali so že več kot 30 tisoč podpisov, in kot je dejal minister Ivan Svetlik na današnji tiskovni konferenci po seji vlade, bodo najverjetneje kmalu zbrali dovolj podpisov.

"Problematična odločitev"
Bojan Bugarič s katedre za upravno pravo na Pravni fakulteti v Ljubljani je odločitev za ustavno presojo označil za problematično, ker se zdi, da niso podani ustrezni pravni argumenti.

"Iz predstavljenih argumentov ni razvidno, da bi res obstajale podlage za to, da se referendum prepove," pravi Bugarič. Zatrjevanje, da bi bile zaradi neuveljavitve pokojninskega zakona lahko kršene socialne pravice iz ustave, se mu zdi "na trhlih nogah".

Ocenjuje, da so argumenti narejeni "na dolgoročnih ekonomskih predpostavkah, ki ni nujno, da držijo". Pri tem opozarja, da ustavno sodišče navadno odloča o konkretnih pravicah "tukaj in zdaj", medtem ko gre v obravnavanem primeru za vprašanje ekonomske politike.

Stop zbiranju podpisov
Zakon o referendumu in ljudski iniciativi določa, da se ob vložitvi zahteve za ustavno presojo zadrži zbiranje podpisov in potek roka za njihovo zbiranje. Zbiranje podpisov se je zaustavilo danes. Ministrstvo za notranje zadeve je o tem že obvestilo upravne enote, ministrstvo za javno upravo, za zdravje, za delo, družino in socialne zadeve, za pravosodje in za zunanje zadeve.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.