V Acroniju božičnica bo

Foto: Žurnal24 Podpredsednik uprave ruske družbe IMH Viacheslav Korchagin se je po petkovem ses
Petkov sestanek med upravo Acronija, lastniki in predstavniki delavcev ni prinesel dogovora, zato se bodo vnovič sestali v četrtek.
Oglej si celoten članek

Predsednik uprave Slovenske industrije jekla (Sij) Tibor Šimonka je dejal, da je problematika takšna, da hiter dogovor ni bil mogoč. ˝Stanje naročil je iz tedna v teden slabše, finančni trg ne deluje in tudi vlada še ni sprejela konkretnih ukrepov, torej je razlogov, da smo zaskrbljeni, dovolj,˝ je dejal.

 

Tudi januarja manj naročil

Ukrepi. V Acroniju imajo decembra za 30 odstotkov manj naročil in tako naj bi bilo tudi januarja. Predsednik uprave Slovenske industrije jekla Tibor Šimonka je med posledičnimi ukrepi zmanjšanja naročil omenil možnost izrabljanja dopustov, odpoved pogodb zaposlenim za določen čas, predčasno ustavitev posameznih delov proizvodnje in neizrabljanje nadur.

Petsto delavcev ostalo doma
V Acroniju imajo ta čas za 30 odstotkov manj naročil, zato so prejšnji teden ustavili proizvodnjo v jeklarni in vroči valjarni, doma je ostalo petsto delavcev, po besedah glavnega direktorja Acronija Slavka Kanalca pa jo bodo danes spet zagnali. Predsednik sindikata Skei Acroni Marjan Žurman je po sestanku dejal, da skupnega jezika še niso našli, in zanikal neuradne govorice o izstopih iz sindikata. ˝Do tega trenutka iz našega sindikata ni izstopil še nihče,˝ je dejal. Sindikat Skei je pred dnevi že dal pozitivno mnenje k ukrepom uprave, pri čemer zahtevajo upoštevanje panožne kolektivne pogodbe, pa tudi izplačilo božičnice po 600 evrov na zaposlenega.

Sindikat Neodvisnost proti
Drugače so se odločili v sindikatu Neodvisnost Acroni, saj so dali negativno mnenje, ker po besedah predsednika Klemena Drobiča menijo, da obstajajo še druge možnosti, ne le skrajševanje delovnega časa in znižanje plač. ˝Ne razumemo, kako ni naročil, saj smo ves čas dobro delali, nenadoma pa se je pojavila kriza. Delavci se sprašujejo, kako je mogoče, da bomo leto končali z dobičkom od 30 do 35 milijonov evrov, plače pa naj bi znižali,˝ je poudaril Drobič, sindikat pa vztraja tudi pri izplačilu božičnice v znesku 700 evrov. Kanalec je takšno mnenje sindikata Neodvisnost pričakoval, glede morebitnega odpuščanja pa je dodal, da bi bilo ta čas govoriti o njem še prezgodaj. Povedal je, da je glede četrtkovega dogovora in soglasja sindikatov optimističen, in potrdil, da bodo zaposleni dobili božičnico.

Nelogična pa se mu zdi zahteva delavcev, da bi tudi ob krajšem delovnem času, ki naj bi bil posledica pomanjkanja dela, prejemali polno plačo. ˝Ni logično, da hodijo v službo 'mešat zrak’ in so za to plačani,˝ je pojasnil.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.