V blokih večji packi kot v hišah

Foto: Benjamin Kovač
Foto: Benjamin Kovač
Prvega aprila. Snagine položnice bodo dražje za 12 odstotkov; smeti bodo hišam odvažali le enkrat na tri tedne, blokom enkrat na teden.
Oglej si celoten članek

Gospodinjstvo bo od aprila za Snagine storitve povprečno plačevalo 9,59 evra. Lani je plačevalo 8,56 evra, kar pomeni 12-odstotno podražitev. Zaradi tega bo Snaga, ki je imela lani 2,3 milijona evrov izgube, letos poslovala pozitivno, je napovedal direktor Janko Kramžar.

Po novem bodo posebej zaračunali zbiranje bioloških odpadkov, ki jih odvažajo enkrat na teden, pozimi pa enkrat na dva tedna. S 1. aprilom se bo spremenil tudi urnik odvoza embalaže in preostanka komunalnih odpadkov (črni zabojniki). V pretežno blokovskih naseljih bodo te odvažali enkrat na teden, v naseljih zunaj avtocestnega obroča, kjer so pretežno hiše, pa le enkrat na tri tedne.

Na Snagi zatrjujejo, da to ni premalo, saj je v skoraj vseh prepolnih črnih zabojnikih več kot pol odpadkov, ki ne spadajo vanje, predvsem embalaža. Dodajajo, da v hišah ločujejo dosti več kot v blokih. Na letni ravni stanovalec v hiši zbere 50 kilogramov embalaže, v bloku le med 15 in 20. Snaga je sicer leta 2011 odložila 207 tisoč ton odpadkov, lani pa zaradi ločevanja le 88 tisoč ton.

Urnik tudi na položnici

V javnem podjetju opozarjajo, da je dolžnost uporabnikov, da imajo zabojnike na zasebni površini, na dan odvoza pa jih prestavijo na najbližjo javno površino. Če tega ne bodo storili, bi lahko sledila kazen. “Luksuza, da bi odpadke kar pustili, pa nimamo,” pravijo na Snagi.

Urnik odvoza odpadkov bo od maja na vsaki položnici, sicer pa ga lahko preverite na spletni strani Snage, prek SMS-sporočila (pošljite besedo odvoz na 3737) ali telefonske številke (01/477 96 00). Ljubljančani bodo danes dobili še brošure, v katerih je vse zapisano, tudi to, da do 1. junija ne bo mogoče zamenjati večjih zabojnikov za manjše.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 10:22 29. Marec 2013.

    a ni bilo rečeno,če ne bo v kontejnerju ločeno ne bodo izpraznili,kar bi bilo edino pravilno sedaj je pa že …

  • 09:01 29. Marec 2013.

    naucte se locevat debili...

  • 09:01 29. Marec 2013.

    lejte sej se vidi kaksni ste ljudje da se donss ne vejo da pac embalaza ne sodi med mesanooz crni …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.