V boj s podnebjem in revščino

Foto: Žurnal24
Slovenski premier Janez Janša je na forumu ob 60-letnici haaškega kongresa poudaril, da se mora Evropa pripraviti na tri izzive.
Oglej si celoten članek

Mir in varnost, boj proti podnebnim spremembam in boj proti revščini so po mnenju Janeza Janše trije glavni izzivi, pred katerimi se je znašla Evropska unija. Z njim sta se strinjala tudi predsednik evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Foruma so se udeležili še predsednik Parlamentarne Skupščine Sveta Evrope Lluis Maria de Puig, predsednik Evropskega ekonomsko-socialnega odbora Dimitris Dimitriadis ter predsednik Odbora regij Luc van den Brande.

Razprave so združili v 60 idej o prihodnosti EU. Temeljni sklep je, da bo treba še več energije nameniti temu, kako uspeti pri uresničevanju cilja, da bo EU blizu ne le elitam, ampak tudi običajnim ljudem. Razpravljali so o vizijah in dolgorocnih ciljih EU. Dimitriadis je poudaril, da je treba preiti od besed k dejanjem, Pöttering pa je opozoril na pomen medkulturnega dialoga.

Ircev niso omenjali
Vprašanja irskega referenduma o Lizbonski pogodbi pa se na srečanju niso dotaknili. Irci bodo 12. junija na referendumu odločali o ratifikaciji Lizbonske pogodbe. Njihov morebitni ne, omenjeni pogodbi, bo pomenil zaustavitev sprejema pogodbe. Spomnimo se, da se je nekaj podobnega že zgodilo leta 2005, ko sta Francija in Nizozemska zavrnili ustavno pogodbo, kar je bil povod za parlamentarno ratifikacijo v večini članic EU.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.