V času največjih varčevalnih ukrepov kupoval barske mize za tisoč evrov

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Sedanji sekretar vlade Darko Krašovec je kot državni sekretar na ministrstvu za šolstvo grobo kršil varčevalne ukrepe, razkrivajo Finance.
Oglej si celoten članek

Generalni sekretar vlade Mira Cerarja Darko Krašovec je leta 2011, ko je bil generalni sekretar na ministrstvu za šolstvo, naročil šest barskih miz, vrednost ene mize pa je znašala več kot tisoč evrov, razkrivajo Finance, ki so pridobile tudi naročilnoco za navedene mize.   

Kako so bile plačane?

Krašovec, ki je tudi sodnik v mirovanju, je mize naročil pri Davorinu Stupici, s. p., iz Lukovice. Krašovec prihaja iz sosednjih Moravč, načina, kako so bile mize plačane pa na Financah niso mogli odkriti. V aplikaciji Erar, nasledniku Supervizorja, ni zabeležene nobene transakcije nobenega ministrstva z mizarstvom Stupica, pri njem so doslej pohištvo plačale le nekatere osnovne šole in občina Lukovica.

Tudi na portalu javnih naročil v letu 2011 in pozneje ni niti med naročili malih vrednosti videti nobenih plačil takratnega ministrstva za šolstvo in šport mizarstvu Stupica.

Podaljšali varčevalne ukrepe in uvedli nove

Odgovorov s šolskega ministrstva novinarji Financ še niso prejeli, so pa jim potrdili, da so mize pri njih in so postavljene v posebni sobi, kjer prirejajo pogostitve.

Mize so na ministrstvu nabavili septembra 2011 – po padcu Pahorjeve vlade, ki je ravno podaljšala varčevalne ukrepe in uvedla nekaj novih.

Varčevalni ukrepi so skupaj zajemali zmanjševanje števila zaposlenih (nenadomeščanje upokojitev), zamrznitev napredovanj v višji plačni razred, zamrznitev napredovanj v višji naziv, odpravo nagrad za redno delovno uspešnost, zamrznitev uskladitve plačne lestvice z inflacijo in zmanjšanje regresa. Poleg tega je država posekala tekoče izdatke in naložbe. Kot posledica varčevalnih ukrepov se je masa plač državnih uslužbencev leta 2011 zmanjšala za dober odstotek (‒35,6 milijona evrov), izdatki za blago in storitve državne uprave so bili okleščeni za desetino (‒84,2 milijona evrov), izdatki za naložbe pa za 12 odstotkov (‒107,9 milijona evrov) v primerjavi z letom 2010.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • dd
    08:11 13. September 2016.

    Zdaj naj pa za kazen to povrne iz svojega žepa, sicer se takih kraj nikoli ne bomo znebili.

  • 07:33 13. September 2016.

    Da bi imel članek neko resno vrednost, bi morali vsaj videti, kake so te mize. Lahko je povsem primerna cena, …

  • 21:24 12. September 2016.

    oćitno za štrukljeve striptizete .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.