Golob z odlično novico za javne uslužbence in upokojence

Foto: Državni zbor/Sušnik Matija
Foto: Državni zbor/Sušnik Matija
Zaradi uskladitve z inflacijo za 4,5 odstotka višje neto plače in pokojnine.
Oglej si celoten članek

Državni zbor je s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Golobu in ministrom začel redno sejo. Premier je odgovarjal na vprašanja o davčni politiki in reševanju izhoda iz revščine.

Poslanca NSi Jerneja Vrtovca je zanimalo, kakšno davčno politiko je mogoče pričakovati v mandatu aktualne vlade, kot je dejal "smo v Sloveniji nadpovprečno obdavčeni."

"Celo prihodnje leto bo vlada namenila obravnavi na področju davkov. Napovedali smo, da bomo zmanjševali davčne stopnje iz dela in povečevali davčne stopnje iz premoženja. Govorimo o vsem premoženju in ne samo o nepremičninah," je odgovoril premier. 

"V času krize ni čas, da tisti, ki imamo, plačujemo manj"

Kar se trenutnih ukrepov tiče, je Golob dejal, da so le ti "ciljno" usmerjeni. Po premierjevih besedah je vlada razbremenila tiste s podpovprečnimi plačami, ljudi, ki so po njegovem "v večini". V Sloveniji je sicer kar tretjina takih, ki dobijo manj od povprečne plače in te namerava vlada razbremeniti."V času krize ni čas, da tisti, ki imamo več, plačujemo manj, v času krize je čas, da tisti, ki imamo več, plačamo več. Od tega principa ne bom nikoli odstopil," je poudaril Golob. 

Po koncu te krize, po tej zimi namerava vlada po njegovih besedah razmišljati o stimulacijah vseh oblik dela, predvsem nagrajevanj, na primer o višjih stopnjah neobdavčenja regresa in božičnic, je poudaril. 

Poslanec SDS Zvone Černač je predsedniku vlade zastavil vprašanje "v zvezi z ukrepi, ki jih bo vlada sprejela za preprečitev siromašenja ljudi". Po besedah premierja so ukrepi dvojni, po eni strani gre za regulacijo energentov, po drugi pa "mehko sledenje cenam hrane." 

Višje tudi minimalne plače

Golob je na koncu napovedal veselo novico za upokojence in delavce javnega sektorja, ki bodo zaradi uskladitve z inflacijo prejeli za 4,5 odstotka višje neto plače. Razveselili se bodo lahko tudi upokojenci, v četrtek bo namreč vlada razpravljala o 4,5-odstotni redni uskladitvi pokojnin. "V četrtek bomo na vladi sprejeli zakon za enako, 4,5 odstotno redno uskladitev pokojnin. Ne gre za dodatke, za bombončke, za redno uskladitev gre. Enak predlog bomo posredovali na ekonomsko-socialni svet glede uskladitve minimalne plače," je pred poslanci napovedal Golob. 

Dvig oskrbnin v domovih za starejše

Minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec je pojasnil še, da bo interventni zakon, ki ga bo vlada sprejemala v četrtek, poleg usklajevanja pokojnin urejal tudi dvig oskrbnin v domovih za starejše. "Oskrbine v domovih za starejše se ne smejo povečati več kot se bodo povečale pokojnine," je povedal Mesec.

Blokiranih 30 milijonov evrov za plače

"Ostalo bomo sofinancirali, tako rastoče cene hrane, energentov, ogrevanja v domovih za starejše. Dogovor o dvigu plač v javnem sektorju se nanaša tudi na zaposlene v domovih," je dodal Mesec in poudaril, da je zaradi referenduma glede zakona o dolgotrajni oskrbi blokiranih 30 milijonov evrov sredstev, mišljenih za stroške plač v domovih za starejše. "Ta sredstva se lahko odklenjejo le, če bomo na referendumih obkrožili za," poudarja Mesec.  

dezurni@styria-media. si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 50

  • 14:50 25. Oktober 2022.

    Višina minimalne plače je ENAKA ZA VSE, za javni in zasebni sektor, tako da Žurnalovci ne nabijajte

  • 14:06 25. Oktober 2022.

    Pa kaj vam ni jasno, saj je mr. Taubi zrasel ravno na javnem sektorju in nevladnikih. Sedaj ko jih pa …

  • 10:33 25. Oktober 2022.

    kaj a se bo zaguncal?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.