V Elanu ta teden o plačah

Foto: Žurnal24 elan smuči
V Elanu kljub več kot 2,7 milijona evrov izgube, 30 odstotkov manjši prodaji in manjši proizvodnji smuči trenutno ne načrtujejo odpuščanj delavcev.
Oglej si celoten članek

Predsednik Elanove uprave Matjaž Šarabon je pred dnevi zanikal govorice o odpuščanju, ki naj bi zaradi slabega poslovanja grozilo 448 zaposlenim v Elanu. ˝Res pa je, da je fluktuacija zaposlenih pri nas pogosta, kajti na Gorenjskem zelo primanjkuje delovne sile za delo v proizvodnji. Trend je zaposlovanje tujcev,˝ je povedal Šarabon.

Pet milijonov za plače

 

Zelene zime

Po Elanovem strateškem načrtu naj bi letos izdelali 800 tisoč parov smuči. Zaradi zelenih zim in s tem slabše prodaje jih bodo podobno kot lani proizvedli od 550 tisoč do 590 tisoč parov. Lani so zaradi manjših ponaročil in tehnoloških težav z uvajanjem novosti v proizvodnjo izdelali 40 tisoč parov smuči manj. Slabe zime vplivajo na celotno smučarsko industrijo v svetu, tako bo trgovcem na svetovnem trgu ostala polovica, to je okoli dva milijona parov neprodanih smuči. Prodaja v Elanu bo od načrtovane manjša za 30 odstotkov.

V Elanu je za določen čas trenutno zaposlenih okoli 40 delavcev, kar je deset odstotkov vseh zaposlenih. Na leto za plače zaposlenih namenijo pet milijonov evrov. O sindikalni zahtevi po dvigu plač je Šarabon dejal, da naj bi dogovor dosegli še ta teden, sledili bodo povišanju plač na državni ravni, večji dvig pa bi  bil mogoč le z zmanjševanjem števila zaposlenih. ˝Prepričanje, da so plače v Sloveniji prenizke, je napačna. Če želimo ohraniti podjetja z nizko dodano vrednostjo, se moramo sprijazniti tudi s tem, da bodo zaposleni v njih slabše plačani,˝ je še dodal Šarabon.

Odstopil ne bo
V Elanu je bilo minulo leto v zimski dejavnosti za 65 milijonov evrov prihodkov, prav toliko jih načrtujejo letos. Končni rezultati lanskega poslovanja bodo znani po reviziji oziroma po naslednji  seji nadzornega sveta, ki naj bi bila po Šarabonovih besedah konec tega meseca oziroma v prvi polovici marca. Kljub slabim poslovnim rezultatom Šarabon, ki je v Elanu 17 let, ne bo odstopil. ˝Odstopil bi, če bi bili slabi rezultati posledica mojega slabega dela in slabih odločitev uprave, kajti na sedanje stanje družbe so vplivali predvsem dejavniki trga in slabih zim. Seveda pa je zamenjava uprave legitimna pravica lastnikov, vendar mora biti izpeljana tako, da čim manj vpliva na poslovanje podjetja. O njej se govori že dve leti, kar zelo slabo vpliva na motivacijo zaposlenih in na zaupanje poslovnih partnerjev,˝ je pojasnil Šarabon.

Korže med lastniki?
Na vprašanje, ali k lastništvu podjetja vabijo Uroša Koržeta, da bi tako pobotali njegove terjatve do Elana, pa je Šarabon odgovoril, da o tem odločajo lastniki. ˝ Kolikor jaz vem, ne,˝ je bil kratek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.