En dan dela, pa imaš povprečno plačo

Foto: Bralec Zidana škarpa, podporni zid Foto: Suzana Kos Bager na parkirišču
Zgodba, ki mi jo je povedal kolega, mi ne gre in ne gre iz glave
Oglej si celoten članek

Foto: Žurnal24 Janez Zalaznik (Foto: Dejan Mijović) Doma je želel narediti škarpo, ne betonsko, ampak zidano iz kamna. Predračun: norih šest tisoč evrov.

"Če bi postavil ceno tri tisoč evrov, bi sprejel," pravi, a astronomski predračun ga je tako razjezil, da se je zadeve lotil sam. Rezultati so vsaj zame šokantni. Za izkop in ves potreben material: beton, armaturo in kamen je plačal osemsto evrov, všteti pa so tudi stroški za prevoz materiala, hrano in pijačo. Zidanja škarpe sta se namreč lotila s kolegom, nevešča posla pa sta jo dokončala v dveh sobotah. En človek bi torej imel za štiri dni dela.

Če bi ga najel, bi "mojster", ki bi bil lahko brez dokončane osnovno šole, v dobrem dnevu zaslužil povprečno slovensko bruto plačo, po štirih dneh dela pa bi mu ostalo 5.200 evrov bruto.

Mesečna plača takega mojstra bi bila tako, če bi bil polno zaposlen in če ne bi delal ob sobotah, neverjetnih 27 tisoč evrov, kar je približno toliko, kot je lani na mesec zaslužil predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik.

Medtem ko razmišljate, ali bi otroku svetovali študij medicine, ekonomije ali prava, naj ga kdo nauči delati škarpe!

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 07:12 29. Avgust 2017.

    Cene so pač po sistemu ponudbe/povpraševanja. To ne velja samo v tem primeru ampak povsod. Saj tudi samsung S8 ni …

  • 17:22 9. Avgust 2017.

    Janez pusti stvari strokovnjakom, če pa že, piši imena, pa da vidimo stručnjaka. Res je, da se najde kakšen nategun …

  • 11:44 6. Avgust 2017.

    Če bi ga najel, bi "mojster", ki bi bil lahko brez dokončane osnovno šole Se strinjam,ampak potem bi škarpa zgledala …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.