V EU 23 milijonov brez dela

Foto: Žurnal24 brezposelnost_istock
Najnovejši podatki Eurostata kažejo, da je 9,6 odstotka prebivalcev območja skupne valute ostalo brez službe. V evroobmočju je slika še malce slabša.
Oglej si celoten članek

Maja je bila stopnja sezonsko prilagojene brezposelnosti v območju 27 evropskih držav za 0,7 odstotne točke višja kot leto dni pred tem. Na medletni ravni je zrasla tudi brezposelnost v 16 državah evroobmočja, ki se je v letu dni z 9,4 povzpela na 10 odstotkov.

V EU27 je bilo tako brez dela 23,12 milijona ljudi, večji del, 15,78 milijona, pa jih je v območju skupne valute. V primerjavi z letošnjim aprilom se je maja število brezposelnih v EU27 zmanjšalo za 37 tisoč, za 35 tisoč pa se je povečalo število v območju evra.

Najnižjo stopnjo brezposelnosti so zabeležili v Avstriji (4 odstotke), na Nizozemskem (4,3) in Luksemburgu (5,2), najvišjo pa v Latviji (20), Španiji (19,9) in Estoniji (19). Slovenija se je s 7,1-odstotno brezposelnostjo uvrstila pod evropsko povprečje.

ZDA se pri tem ne godi dosti bolje, saj beležijo kar 9,7-odstotno stopnjo brezposelnosti, po drugi strani pa je slika precej boljša slika na Japonskem, kjer je brez dela 5,2 odstotka delavcev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.