V Frankfurtu pridržali slovenske aktiviste

Foto: Reuters protest ECB GIBANJE 15 O Foto: Reuters protest ECB GIBANJE 15 O Foto: Reuters protest ECB GIBANJE 15 O Foto: Reuters protest ECB GIBANJE 15 O Foto: Reuters protest ECB GIBANJE 15 O
V Frankfurtu so se v večdnevni akciji Blockupy Frankfurt zbrali pripadniki različnih gibanj, nevladnih organizacij in civilne družbe. Policisti so med miroljubno akcijo pridržali več deset aktivistov, med njimi nekaj iz Slovenije.
Oglej si celoten članek

Z različnimi delavnicami, govori, okroglimi mizami, skupščinami in protestnimi akcijami želijo protestniki iz vse Evrope izraziti nasprotovanje vseevropskemu modelu varčevanja in politiki zategovanja pasov, hkrati pa iskati možne alternative za izhod iz krize.

"Aktivisti so bili že pred prihodom soočeni s precejšnjo represijo, saj je mesto tako rekoč preplavljeno in obkoljeno s policijo. Aktiviste popisujejo in jim izdajajo prepovedi premikanja po mestu. Številne so tudi pridržali. Zdaj jih procesirajo, vključno z nekaj deset protestniki iz vse Evrope, ki jih je policija med današnjo mirno dopoldansko akcijo najprej obkolila, nato pa pridržala. Med njimi je tudi nekaj slovenskih aktivistov. Za zdaj njihova pravna situacija ni jasna," poročajo aktivisti iz Nemčije.

"Gre za suspenz demokracije, v mestu je nemogoče narediti karkoli, ker je policija izjemno organizirana," pravijo aktivisti.

Dodajajo, da je bilo že včeraj pridržanih več ljudi. Številnim je bil prihod v mesto preprečen, saj policija ustavlja avtobuse aktivistov že nekaj deset kilometrov stran od mesta.

"Nemčija ima podobo iz hladne vojne, povsod so nadzorne točke," še razlagajo aktivisti. "Vseeno v gibanju ostajamo pozitivni, saj nam je uspelo: finančne institucije so zaprte, banke ne delujejo. Odgovorne smo s protesti opozorili, da ne bomo pustili, da varčevalne ukrepe sprejemajo na našo škodo. Tega ne delajo v našem imenu," še dodajajo.

"Frankfurt nam je uspelo blokirati"

"Frankfurt je srce finančne moči Evrope. Uspelo nam ga je blokirati. Bankirji so zaposlene poslali na dopust. Nič ne deluje," situacijo po prvih dveh dneh v Frankfurtu opisuje aktivist Martin iz Intervencijske levice in gibanja Blockupy Frankfurt.

Opozarja, da se je na napovedane proteste proti kapitalizmu država odzvala s silo.

"Frankfurt se poskuša svetu prodajati, kot da je to finančni center Evrope, ki je hkrati odprt do različnih kultur in sobivanja. Ta podoba je zdaj uničena. Veliko prebivalcev je povsem prestrašenih, kako daleč je šel župan, ki je poskušal prepovedati demonstracije, čeprav imamo dovoljenje sodišča, da jih v soboto pripravimo," razlaga Martin. Prepričan je, da so jim s tem uničene vse državljanske pravice.

"Ta suspenz demokracije kaže, da jih je strah," so prepričani aktivisti. Martin pravi, da se ne "bojijo le tokratnih akcij, temveč predvsem, da se bomo vrnili".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:24 18. Maj 2012.

    VERJETNO IMAJO PLAČANE POTNE STROŠKE

  • 22:09 17. Maj 2012.

    Protest je očitno nov poklic v Sloveniji. Tukaj jih plačujejo PS z mešetarjem Jankovićem na čelu. Kako plitko razmišljajo naši …

  • 17:48 17. Maj 2012.

    In kaj iščejo v Nemčiji, če imajo vendar doma dovolj dela, pa še potnih stroškov nebi imeli.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.