V gorah še vedno preveč smeti

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
PU Kranj danes planincem v gorah svetuje, kako naj se opremijo in izberejo sebi primerne poti. "Planinstvo je lahko nevarno, če ne upoštevamo osnovnih gorniških pravil," opozarjajo.
Oglej si celoten članek

"Čedalje več ljudi se odloča za aktivno preživljanje prostega časa v sredogorju in visokogorju, s čimer pa se žal povečuje tudi število nesreč. Planinstvo je lahko namreč tudi nevarno, še zlasti, če ne upoštevamo osnovnih gorniških pravil," pravijo na Policijski upravi Kranj. Zato so se odločili v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom danes na območju Julijskih alp izvesti preventivno akcijo zagotavljanja varnosti v gorah.

Do popoldanskih ur tako na najbolj obljudenih poteh ter na tistih, kjer so do zdaj zabeležili največ gorskih nesreč, planince seznanjajo z nevarnostmi gorskega sveta.

Ne poznajo osnovnih pravil
Z bolj množičnim obiskom gora je povezano tudi nepoznavanje osnovnih pravil za varne izlete: številni planinci so slabo opremljeni, nezadostno fizično pripravljeni ali pa izbirajo neprimerne poti.

Akcija je bila namenjena preverjanju gorskih poti za varnost planincev, pregledu opreme, svetovanju in opozarjanju, večji poudarek pa je bil dan tudi varstvu narave,” je povedal vodja gorske enote PU Kranj Matej Brajnik.

Na poteh so policisti nekaj planincem svetovali druge poti, saj je v visokogorju še vedno veliko snega. Brajnik planince opozarja, naj pred turami v visokogorje preverijo razmere. V primerjavi z akcijami iz prejšnjih let so v soboto opazili razmeroma malo planincev, opažajo pa, da se opremljenost planincev izboljšuje, predvsem kar se tiče obutve.

Med akcijo so morali posredovati tudi reševalci s helikopterjem, saj je na območju doline Vrata omagal madžarski planinec.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.