V Gorenju bo brez dela ostalo 300 ljudi, odpuščanja tudi drugod

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Odpuščalo bo Gorenje, Boxmark, Revoz, Steklarna Rogaška.
Oglej si celoten članek

Potem ko je Gorenje, ki je v lasti kitajske korporacije Hisense, v okviru reorganizacije poslovnega dela že lani odslovilo 270 delavcev, se po poročanju časnika Delo napovedujejo nova odpuščanja. V predvideni reorganizaciji proizvodnega dela in režijskih poslovnih služb naj bi bilo presežnih še okoli 300 zaposlenih.

Gorenje je sicer lansko leto zaključilo z izgubo, ki je znašala okoli 40 milijonov evrov. Za letos ob reorganizaciji družbe načrtujejo 30 milijonov evrov dobička. Odpuščanja zaposlenih v režiji so napovedali že konec preteklega leta. 

V Ljubljani še nimajo lokacije

Po poročanju časnika naj bi bilo 152 presežnih delavcev, katerih seznam bo predvidoma znan do konca februarja, predvidenih izmed 880 prezaposlenih na podjetje Hisense Gorenje Europe, ki bo imelo sedež v Ljubljani. Selitve po poročanju časnika do konca marca najbrž ne bo, saj še nimajo lokacije. V Gorenju so za Delo pojasnili, da računajo, da bodo približno tretjino presežkov lahko rešili z mehkimi metodami, torej upokojitvami in prezaposlitvami. 

Na udaru pa bodo tudi indirektni proizvodni delavci, torej tisti, ki neposredno ne sestavljajo ali izdelujejo polizdelkov oziroma končnih izdelkov ter njihovo delo ni določeno s standardnimi izdelavnimi časi in normativi. S posodobitvijo proizvoidnje in avtomatizacijo procesov tako nameravajo zmanjšati število indirektnih proizvodnih delovnih mest za 176. Postopek priprave programa razreševanja presežnih delavcev naj bi po poročanju Dela trajal predvidoma do konca aprila.

V Revozu bo brez dela ostalo 250 ljudi

Foto: Saša Despot Revoz

Včeraj smo poročali tudi, da bo v novomeškem Revozu brez dela ostalo 250 ljudi, saj bodo do aprila v celoti prešli na polovično nočno izmeno. To pomeni, da bodo z zdajšnjih 950 dnevno izdelanih prešli na izdelavo 800 vozil na dan. Število predvsem zaposlenih za določen čas bodo zmanjšali za približno 250. Revoz bo tako letno izdelal 10.000 vozil manj kot lani, ko so izdelali 199.146 vozil. Temu ustrezno naj bi bili nižji tudi prihodki.

Revoz V Revozu bo brez dela ostalo 250 ljudi

Odpuščanja v Boxmarku in Steklarni Rogaška

Časnik Finance poroča tudi, da bodo brez dela ostali zaposlenih v programu prestrukturiranja Boxmarka iz Kidričeva. Težave proizvajalca sedežnih prevlek so se po pisanju časnika začele kazati že lani, ko je ob ukinitvi proizvodnje v Murski Soboti brez dela ostalo 186 zaposlenih. 

Konec januarja so v podjetju, kjer je po pisanju Financ trenutno 1.450 zaposlenih, pripravili program prestrukturiranja, v katerega je zajetih 900 zaposlenih, kar pa še ne pomeni, da bodo toliko ljudi odpustili, saj bodo mnoge premestili na druga delovna mesta in druge oddelke.

Foto: Iztok Nikolić Rogaška Slatina

Odpuščanja so napovedali tudi v Steklarni Rogaška, kjer bo brez dela po poročanju STA ostalo 200 zaposlenih v obratih Rogaška, Kozje in Rogatec. Predvidoma bodo 130 delavcevm odpovedi pogodb o zaposlitvi vročili maja, septembra pa še 70. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 09:26 20. Februar 2020.

    Japonci, v podjetju, ker gre slabo, najprej direktorju plačo nižajo.. potlej ga pa kot prvega odpustijo..

  • 13:12 19. Februar 2020.

    https://youtu.be/wyl-g-JZtDM

  • 12:36 19. Februar 2020.

    A Miele, da je narejen v Gorenju? Prvič slišim. Uporabljam ga dnevno 10 let brez kakršnekoli garancije ali popravil. Vsakemu …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.