V hrani je preveč soli

Foto: Žurnal24 Kruh ni glavni krivec za čezmeren vnos soli, trdi naš vir. S soljo so bolj obrem
Akcija manj soli. Ministrstvo za zdravje jo je včeraj predstavilo prehrambni industriji.
Oglej si celoten članek

Sol. "Raziskava, ki smo jo naredili za ministrstvo za zdravje, je ovrgla hipotezo, da je kruh glavni krivec za čezmeren vnos soli," pravi vir, ki želi ostati neimenovan. Po njegovih besedah so s soljo bolj obremenjeni mesni izdelki, saj ima kar nekaj skupin izdelkov presežne vrednosti soli.

Včeraj so predstavniki ministrstva za zdravje (MZ) in inštituta za varovanje zdravja (IVZ) prehrambni industriji predstavili akcijo za zmanjševanje količine soli v prehrani, smo neuradno izvedeli.

12,4 grama soli v povprečju zaužijejo odrasli prebivalci Slovenije, mladostniki 10,4 grama, predšolski otroci pa pet gramov.

"Pri pasteriziranih mesninah bi se med postopkom priprave količino soli še dalo zmanjšati, drugi, denimo pršut, pa so že zaradi same tehnologije izdelave bolj slani, a jih potrošniki na srečo ne uživajo tako pogosto," še pravi naš vir in dodaja, da bi se morali izogibati predvsem dosoljevanju hrane. Odgovor na vprašanje, katere konkretne akcije bodo izpeljali, so nam na MZ obljubili za danes.

140 odstotkov preveč soli
Kot pravi Cirila Hlastan Ribič z IVZ, obroke dosoljuje 20 odstotkov prebivalstva. Hlastan Ribičeva opozarja: "Problem je predvsem prehrana zunaj doma, pri kateri že en obrok preseže priporočeno dnevno vrednost soli." Ta za predšolske otroke znaša tri grame, za mladostnike in odrasle pet gramov, Slovenci pa jo tako presegamo za približno 140 odstotkov.

Tveganje za zdravje
"Čezmeren vnos soli povzroča povišan krvni tlak, ki je dejavnik tveganja za možgansko kap in druge bolezni srca in ožilja," opozarja Hlastan Ribičeva. Posledice pretiranega vnosa soli so še osteoporoza in diabetes tipa 2, pa tudi debelost. "Zadnja zaradi povečanega pitja sladkih brezalkoholnih pijač," še pravi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.