V Jupitru zazevala luknja v velikosti Zemlje

Foto: Žurnal24 Na Jupitru je nastala luknja v velikosti Zemlje.
Amaterski astronom je v ponedeljek opazil veliko "prasko" na planetu Jupiter. Izkazalo se je, da je planet zadel neznan, a zelo hiter in močan predmet.
Oglej si celoten članek
Anthony Wesley je o trku takoj obvestil Naso, ki je potrdila, da je na Jupitru nastal krater v velikosti Zemlje. Neznani predmet se je v planet zaletel s hitrostjo med 50 in sto kilometrov na sekundo, ugotavljajo znanstveniki.

V Jupitrovi atmosferi so znanstveniki po trku odkrili povišano količino amonijaka. Krater, ki je nastal, bo na planetu le teden ali dva, potem pa bo izginil. V preteklosti se je namreč že zgodil podoben primer, takrat je "brazgotina" na planetu izginila v treh tednih.

A ugibanja o vesoljskih ladjah so znanstveniki zatrli že v kali in podali povsem racionalno razlago. V Jupiter je najverjetneje trčil komet, kar se je zgodilo že pred 15 leti, ali pa ogromna ledena gmota.

Ob novem trku pa so znanstveniki postregli z dobro novico. Jupiter je kot neke vrste branik Zemlje. Kot pravi Wesley, deluje kot sesalec, ki vase posesa vse predmete, ki krožijo v bližini in bi se lahko zaleteli v Zemljo.



Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.