V koalicijo le z disciplino

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Še eno gibanje. Koširjevi in Hanžku so se pridružili tudi Ekologi brez meja.
Oglej si celoten članek

Gibanje. Najprej gibanje, nato stranka, so člani Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) predstavili svoje načrte.

Med ustanovnimi člani so sopredsedujoča Manca Košir in Matjaž Hanžek ter zdravnik Erik Brecelj, profesorica Gabi Čačinovič Vogrinčič, izumitelj Andrej Detela, geograf Dušan Plut pa tudi kandidatka za županjo Kranja Hermina Krt, ki je na preteklih lokalnih volitvah v Kranju izgubila, na njeni listi pa so bili številni kranjski poslovneži.

Proti Teš 6

Za svoje strateške cilje so zapisali okoljsko odgovornost, socialno pravičnost, solidarnost in sodelovanje, zeleno podjetništvo ter trajnostni regionalni razvoj. Konkretno naj bi to pomenilo, da se bodo zavzemali za sprejem zakonodaje o nizkoenergetski prenovi, ki bi omogočila vnovičen zagon gradbeništva, hkrati pa bi pomenila velik prihranek energije. "Gradimo blok šest Termoelektrarne Šoštanj (Teš), namesto da bi podprli energetsko varčno porabo energije," je bil oster Hanžek. Plut je ob tem poudaril, da ima Slovenija idealne možnosti, da postane trajnostno ena najuspešnejših držav na svetu. Glede konkretnih težav Slovenije, kot sta pokojninska reforma ali družinski zakonik, se za zdaj še niso želeli opredeliti.

Gibanje TRS so podprli tudi Ekologi brez meja in organizacija Greenpeace, sami pa pravijo, da v politiki ne pripadajo ne levemu ne desnemu polu. Zatrdili so, da za njimi ne stoji nobena politična opcija. Koalicijo pa bi v parlamentu sklepali le, če bi se ta v celoti strinjala z njihovimi načeli, sicer bi bili raje konstruktivna opozicija. Financerjev za zdaj še nimajo, včerajšnjo tiskovno konferenco pa so plačali 
iz lastnega žepa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:31 15. September 2011.

    Hanžek, Koširjeva, Plut, vse to je že videno in slišano. Večinoma družboslovci. Trajnostni razvoj z filozofskim jezikom nikakor ne bo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.