V Kopru parkiranje s telefonom enostavnejše kot v Ljubljani

Foto: Komunala Koper
Foto: Komunala Koper
V Ljubljani v slabem mesecu 1100 plačil parkirnine z SMS sporočili. V Kopru imajo že štiri tisoč mesečnih uporabnikov in enostavnejši sistem brez registracije in polnjenja računa.
Oglej si celoten članek

"Uporaba SMS za plačevanje parkirnine je enostavna, ne terja namestitve nobene aplikacije ali zunanjega medija, kot so vrednostne in brezkontaktne kartice," pravi Vojko Rotar s Komunale Koper, ki je prvega junija uvedla uvedla možnost plačevanja parkirnine preko kratkih sporočil SMS na parkiriščih na območju koprske in ankaranske občine. "Sistem deluje na vseh telefonih, tudi na starejših aparatih, s preprostim SMS sporočilom"

Sistem je dobro zaživel. "Imamo približno 25 odstotno rast uporabnikov na mesec," pojasnjuje Rotar in dodaja: "Od julija, ko smo začeli, je uporabnikov sistema tri do štiri krat več."

V mesecu juniju je bilo sklenjenih 1.609 SMS parkirnin, v juliju 2.359, v avgustu 3.018, v septembru pa že 4.136.

Parkirišča opremili s tablami

Parkirnino je sicer na območju Kopra in Ankarana plačati tudi z gotovino na parkomatu. "Delež plačevanja preko SMS je okoli pet odstoten, precej manjši v primerjavi s plačevanjem na parkomatu, a sistem se je bistveno bolje prijel v primerjavi z moneto," razlaga Rotar.

Plačevanje parkirnine z SMS sporočili je možno na vseh parkiriščih, ki so jih opremili tudi s tablami, na katerih je opisan postopek.

Sistem je v sodelovanju s Komunalo Koper razvilo podjetje 2mobile iz Ljubljane. "Deluje na obstoječi infrastrukturi, kar pomeni, da razen razvoja pametne rešitve ni bilo potrebnih dodatnih vlaganj v opremo na parkiriščih," pojasnjujejo na Komunali Koper.

Od sredine septembra tudi v Ljubljani

Sistem plačevanja z SMS sporočili so sredi septembra uvedli tudi v Ljubljani. "Z odzivom uporabnikov smo zadovoljni," pojasnjuje Darja Pungerčar z Javnega podjetja Ljubjlanska parkirišša in tržnice. "Od uvedbe sistema 16. septembra smo zabeležili 353 registracij in okoli 1100 plačil."

Ker je sistem Urbana SMS v uporabi šele slab mesec, deleža plačil, opravljenih na ta način še nimajo izračunanega. "Predvidevamo, da bo nekaj odstoten," pojasnjuje Pungerčarjeva in dodaja, da se še vedno največ plačil izvede z gotovine, deleža kartice Ubrana in plačil z Moneto pa sta okoli deset odstotna.

Uporabniku sistema tudi v Ljubljani ni potrebno nameščati nobene aplikacije, uporablja pa ga lahko ne glede na vrsto aparata, paketa (tudi predplačniki) ali operaterja.

Potrebna je registracija, na enem od prodajnih mest, ki se izvede ob prvi polnitvi računa," pojasnjuje Pungerčarjeva. "Cena poslanega SMS sporočila je vezana na paket, ki ga ima uporabnik."

Foto: Žurnal24 Parkirnina z SMS sporočili Če imate paket s tisoč brezplačnimi SMS sporočili, vas poslani SMS ne stane nič. "Uporabnik se lahko naroči na povratni SMS, v katerem ga obvestimo, da bo parkirnina kmalu potekla," pojasnjuje Pungerčarjeva. Ta SMS pa uporabnika stane 0,06 evra.

Občinski redarji preverjajo status parkiranja z vnosom registrske številke avtomobila v svojo napravo.

irma.hus@zurnal2.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 09:01 9. Oktober 2015.

    Škoda besed. Res!

  • preko preverjanja tablice bi lahko imel tud vinjete ..ampak ne...nekdo mora služit za tiskanje ane?

  • Hi5
    13:16 7. Oktober 2015.

    Pa to imajo v Beogradu že leta. Se vidi da čapci vodijo občino in komunalo. So se nalezli jugo idej.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.