V likvidaciji 640 državnih milijonov

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Izguba. Ob stečaju bi bila država ob 400 milijonov.
Oglej si celoten članek

Če bi šli Probanka in Factor banka v stečaj, bi država najbrž izgubila okrog 400 milijonov evrov. Država, občine in družbe v večinski državni lasti imajo namreč v teh dveh bankah po podatkih Banke Slovenije 640 milijonov evrov. Iz Banke Slovenije so nam posredovali tudi podatek, da so bili v dosedanjih stečajnih postopkih upniki poplačani 40-odstotno.

Spomnimo, za prisilno likvidacijo bank, v kateri bodo poplačani vsi navadni upniki (in ne le zajamčene vloge), je dala država za milijardo evrov poroštev, ocenjeni strošek likvidacij pa je 400 milijonov evrov. Točno toliko oziroma le en milijon evrov manj je bilo po podatkih Banke Slovenije v teh dveh bankah zajamčenih vlog.

Blokada za vsaj eno leto

V Banki Slovenije so se za prisilno likvidacijo odločili, ker bi imel stečaj "izrazito negativne posledice tako za državo kot za celoten finančni sistem". Povzročil bi namreč nezaupanje v bančni sistem in odliv vlog, kar bi banke destabiliziralo. "Vlagatelji v banki v stečaju – razen tistih, ki imajo vloge zajamčene – ne bi več razpolagali s svojimi sredstvi pri banki, kar bi ob zaostrenih likvidnostnih razmerah realnega sektorja izrazito poslabšalo pogoje poslovanja in povzročilo zlom marsikaterega podjetja, z vsemi posledicami, ki iz tega sledijo. Prva poplačila iz stečajne mase bi bilo mogoče pričakovati šele čez približno eno leto," so svojo odločitev pojasnili na Banki Slovenije.

Ministrstvo skriva podatek

V Factor banki ima javni sektor za kar 122 milijonov evrov depozita. Zanimalo nas je, ali gre za depozit države in zakaj so se odločili za to banko, a na ministrstvu menijo, da to ni informacija javnega značaja, ker bi "razkritje povzročilo motnje pri delovanju in dejavnosti organa /.../ ter bi za banke nastala občutna škoda".

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 13:43 11. September 2013.

    noben se neboji za posledice....kot bi pravljico pripovedovali!! V zahodnem svetu bi se politične kariere končale ...ne pa pri naš...tam …

  • 13:26 10. September 2013.

    Banka Slovenije, ki jo sestavljajo zaposleni v njej je leglo mafije, tako kot v NLB-ju in pridno sodelujejo, naj javnosti …

  • 10:32 10. September 2013.

    Mrtve duše<br />Drage dame, cenjeni gospodje! Pravičnost, resnica in ljubezen so stvar preteklosti! Nastopil je čas laži, zavisti in sebičnosti, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.