V Ljubljani so se poklonili dogodkom v Srebrenici

Foto: Anže Petkovšek srebrenica Foto: Žurnal24 srebrenica Foto: Žurnal24 srebrenica Foto: Žurnal24 srebrenica Foto: Žurnal24 srebrenica Foto: Žurnal24 srebrenica Foto: Žurnal24 srebrenica Foto: Žurnal24 srebrenica Foto: Žurnal24 srebrenica Foto: Žurnal24 srebrenica Foto: Žurnal24 srebrenica Foto: Žurnal24 srebrenica Foto: Žurnal24 srebrenica
Ženske Srebrenice, ki združuje preživele matere in žene žrtev genocida so letošnji shod organizirale v Ljubljani, tako da je bila veriga miru prvič po dvajsetih letih zunaj meja Bosne in Hercegovine.
Oglej si celoten članek

Shod se je dopoldan začel na Trgu republike pred parlamentom in se končal opoldne na Prešernovem trgu, kjer so se žrtvam poklonili z minuto molka.

"Srebrenica je v središču svetovne javnosti, žal pa bo jutri že pozabljena," je dejala Ela Porić iz zavoda Averroes in dodala:"Žrtve živijo danes same, v mestu, kjer živijo tudi tisti, ki so nad njimi izvajali genocid." 

Pohod je organiziralo združenje Ženske Srebrenice, ki združuje preživele matere in žene žrtev genocida, ki vsakega 11. v mesecu v Tuzli že 20 let pripravljajo mirni shod s posebno verigo, na kateri so izobešeni vezeni kosi blaga z imeni žrtev. 

Zbiranje podpisov za peticijo oblastem BIH

Shodu, ki je tudi zadnji dogodek v nizu dogodkov znotraj spominskega programa 8372 živih spominov, se pridružuje tudi Amnesty International Slovenije.

Foto: Žurnal24 srebrenica Njihovi prostovoljci so na Prešernovem trgu zbirali podpise pod peticijo oblastem BiH, naj naredijo več, da bi razjasnili usode več kot 8000 še vedno pogrešanih v vojni v BiH.

Predvsem naj ustanovijo poseben sklad za pomoč njihovim družinam.

Podpise pod peticijo - danes so jih zbrali nekaj sto - bodo zbirali še vse poletje, bosanskim oblastem pa jih posredovali 30. avgusta.

Sile bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića in Radislava Krstića so 11. julija 1995 vstopile v Srebrenico, bošnjaško enklavo pod zaščito Združenih narodov. V le nekaj dneh, do 19. julija 1995, so večinoma v množičnih pobojih ubile 8372 Bošnjakov, predvsem moških in fantov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 22:56 11. Julij 2015.

    Gradite džamijo------takoj

  • 14:48 11. Julij 2015.

    . pravzaprav ..vsa čast jim, tem ženskam. / meni je bilo v zadnjih dveh letih ( ob mnogo manjši Težavi) …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.