"V ljudeh je treba zbuditi pogum"

Foto: Žurnal24
Iz ljudi moramo pregnati strah in v njih zbuditi pogum. That's the job*, to je naša naloga, je poudaril premier Borut Pahor.
Oglej si celoten članek

Slovenska pomoč Grčiji je osrednja točka skupne zaprte seje odbora za monetarno politiko in odbora za Evropsko unijo, ki poteka danes popoldne. Kaj se bodo dogovorili, bo predvidoma znano nekaj po 18. uri; kdaj bo pomoč na glasovanju v državnem zboru, pa v tem trenutku še ni znano, so nam povedali v parlamentu.

Odbora državnega zbora za finance in monetarno politiko ter zadeve Evropske unije sta na današnji zaprti skupni seji podprla stališče vlade, da pod določenimi pogoji podpre pomoč Grčiji pri soočanju z dolžniško krizo, je po seji povedal predsednik odbora za finance Anton Rop.

Križanič optimist glede vračila
Finančni minister Franc Križanič pričakuje, da bo pomoč Grčiji v DZ sprejeta brez večjega nasprotovanja. Denar za pomoč bodo vzeli iz trenutnih državnih depozitov v bankah, za katere pa je država že vzela posojilo, ki je ugodnejše od tistega, ki ga bo dobila Grčija.

Zagotovil je, da je sredstev v depozitih za pomoč dovolj. Optimističen je tudi glede vračila posojila, opozoril pa je, da bo trajalo dalj časa, okoli sedem let, preden ga bomo dobili nazaj. Grčija bo morala plačevati štiriodstotne obresti za posojilo z ročnostjo nad tremi leti. Mercatorjevega nakupa dela Merkurja ni želel komentirati.

Pomoč da, a ne brezpogojno
Po besedah Boruta Pahorja je vlada sprejela odločitev, da pomoč Grčiji ni brezpogojna, saj pravila Maastrichta niso bila vedno upoštevana. Zato bo na svetu EU jutri zahteval, naj se zaostri nadzor nad izvajanjem pakta stabilnosti in rasti, zlasti v državah z obsežnim primanjkljajem in dolgom. Poudaril je, da se lahko v podobnih težavah kot Grčija znajde še kakšna druga država, na kar se moramo počasi pripraviti.

Prav tako bo predlagal takojšnje institucionalne spremembe pravil tega pakta, ki bi omogočale izključitev iz evroobmočja v primeru njihove hujše kršitve pravil.

Grški semafor
Treba bo natančneje določiti pravila, in če se jih ne drži, se članico izloči, je pojasnil Pahor. Na seji evropskega sveta bo predlagal tudi, da upnice Grčije prevzamejo nadzor nad izvajanjem reform in da evroskupina prevzame strožje pogoje za prevzem evra. Za večjo preglednost izvajanja programa pomoči Grčiji bo Franc Križanič ECOFIN-u predlagal, da se ta meri s pomočjo semaforja. Zato so semafor tudi prevedli.

Na domačem področju pa bo razvojni minister Mitja Gaspari od danes spremljal reformne ukrepe na Nizozemskem, Nemčiji, Luksemburgu in državah, ki jim želimo biti podobni in jim bo sledila tudi Slovenija z namenom, da se v čim krajšem času začnejo izvajati najnujnejše reforme, je še povedal Pahor.

*To je naša naloga

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.