V Mariboru ga zaradi varnosti ne bo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Za ognjemet na silvestrski večer se iz finančnih in okoljskih razlogov odloča vse manj občin. V Novi Gorici denar, ki bi ga porabili za ognjemet, raje namenijo socialno šibkejšim. Ostaja v Ljubljani, v štajerski prestolnici pa bi ga imeli, če bi našli varno lokacijo za njegovo izvedbo.
Oglej si celoten članek

Dve leti nazaj je skupina občanov mestne oblasti pozvala, naj ob novoletnem rajanju z ognjemeti v zrak ne spušča na tisoče evrov ter naj ta denar raje namenijo pomoči potrebnim. 

Za silvestrski ognjemet se iz finančnih in okoljskih razlogov vsako leto odloča manj občin, ostaja pa še naprej tradicionalen del vstopa v novo leto v slovenski prestolnici.

"Tradicionalni del decembrskega programa poleg prazničnega sejma predstavljajo še Miklavžev sejem, Miklavžev sprevod, Dobra vila, nastopi lajnarjev na ulicah in trgih, Božični koncert, pet sprevodov dedka mraza s spremstvom, predstave uličnih gledališč, glasbeni program na ljubljanskih trgih in silvestrovanje na prostem z ognjemetom," pojasnjujejo na Mestni občini Ljubljana.

PREBERITE ŠE: 

Za okrasitev Ljubljane so mestne oblasti namenile 220 tisoč evrov. Osrednja tema okrasitve, za katero je kot prejšnja leta poskrbel Zmago Modic, nosi naslov "Vmesni čas človeštva" in tako kot prejšnja leta nosi vesoljsko tematiko. 

Dosedanjim elementom, ki se vrtijo okoli prikazovanja makro- in mikrokozmosa, je dodal nove, ki naravo povezujejo s pričakovanjem praznika. Tako nad Wolfovo ulico po novem sveti meteorski dež, novost so tudi kristali. 

Foto: Saša Despot lučke

V štajerski prestolnici ognjemet zadnjič leta 2011

Mariborčani so lahko silvestrski ognjemet zadnjič občudovali leta 2011."Letos za silvestrovo v Mariboru ne bo ognjemeta, saj je za njegovo izvedbo v mestnem jedru potrebno zavarovati in varovati območje z ograjami v radiju 300 metrov, ki onemogočajo pristop ljudi," na vprašanje, zakaj ognjemeta tudi letos v Mariboru ne bo, odgovarjajo pri MOM. "Zaradi drugih objektov je izvedba ognjemeta v okolici Trga Leona Štuklja neizvedljiva in zato se od leta 2011 ognjemet v mestnem jedru ne izvaja."

Leta 2011 so za izvedbo ognjemeta koristili objekt bivše Slavije, ki se je v tistem trenutku gradil in obnavljal za današnjo novo podobo. Na MOM pojasnjujejo, da si prizadevajo poiskati alternativno lokacijo, ki pa mora zadostiti predvsem vsem standardom varnosti. "Možnost izvedbe bi bila s Titovega mostu ali s Piramide, vendar se postavlja vprašanje vidnosti ognjemeta s Trga Leona Štuklja zaradi višine okoliških stavb."

Foto: Žurnal24 Božične lučke Mestna občina je sicer za okrasitev mesta namenila 80 tisoč evrov, kar je približno enako kot lansko leto. V petek je zagorelo 45 tisoč lučk, obesili so 175 okraskov, postavili štiri smreke, okrasili nekaj samorastočih dreves in postavili konturo Starega trga. 

V Novem mestu se borijo proti pirotehniki

Ognjemeta ne bo tudi tudi v Kopru, Celju, Kranju, Novi Gorici in Novem mestu. "Novoletnemu ognjemetu smo se zaradi omejevanje pirotehnike ter iz varnostnih in ekoloških razlogov že lani odpovedali," je na novinarski konferenci ob predstavitvi prazničnega decembra povedal novomeški župan Gregor Macedoni

V Kopru poudarjajo, da bo vzdušje kljub temu, da ognjemeta ne bo, zelo praznično. "Do začetka decembrskega praznovanja bo v Kopru postavljenih skoraj šest kilometrov, natančneje 5.700 metrov, svetlobnih verig in zaves z različnimi efekti ter nekaj manj kot 200 novoletnih elementov," pojasnjujejo pri Mestni občini Koper. Za razliko od nekaterih drugih mest, ki so že praznično osvetljena, bodo novoletne lučke tu zasvetile to soboto. 

Namesto za ognjemet boni za socialno ogrožene

Foto: Anže Petkovšek Pirotehnika za ognjemet z Ljubljanskega gradu V Novi Gorici sredstva, ki bi jih sicer porabili za ognjemet, raje namenijo v dobrodelne namene. "Kdo prejme bon s sredstvi na silvestrovo, določijo institucij, ki delujejo na področju socialnih pomoči, kot so Rdeči križ in Karitas," pojasnjuje Miroslava Križnič, višja svetovalka za stike z javnostmi pri Mestni občini Nova Gorica. 

Za okrasitev središča mesta bodo porabili 1500 evrov za lučke ter dodatnih 20 tisoč za vpadnice v Novo Gorico. "Letos smo se odločili za novoletno okrasitev središča mesta skupaj z otroki iz Vrtca pri OŠ Solkan, ki so sami izdelali okraske, in sicer po načelu ponovne uporabe (iz plastenk)," pojasnjuje Križničeva. 

V Kranju ga ni že tri leta

"Ognjemeta v Kranju že tretje leto zapored ne bo," pa pojasnjuje Mendi Kokot iz Mestne občine Kranj in dodaja, da so pripravili tudi nekaj novosti glede okrasitve mesta. "Sami materiali niso bodo toliko novi, bodo so povezani v drugačno podobo," pojasnjuje Kokotova. "Novost je sporočilna nota okrasitve." 

Božično drevo je letos postavljeno na vogalu pred trgovino Elite in bo lepo zaključevalo trg, hkrati pa bo vidno z vseh prireditvenih strani. Na Glavnem trgu se bo vodnjak spremenil v novoletno jelko. Obstoječa svetlobna okrasitev je barvno poenotena, mestno jedro v topli rumeni, Slovenski trg z občino v modri in grad Khislstein v hladni beli barvi. Že drugo leto zapored so pripravili tudi zeleno okrasitev mesta s kar tisoč metri girland iz smrečja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 15:23 19. December 2015.

    V Mariboru ga zaradi varnosti ne bo....................VARNOSTI ? Kakšne varnosti ? Se bojijo ,da bodo Fištravca torpedirali ?

  • 09:57 4. December 2015.

    vse za socialno revne..a naslednji korak bo pa davek na smeh in prepoved nakupa daril ali celo prepoved ogleda gledališke …

  • 09:57 4. December 2015.

    vse za socialno revne..a naslednji korak bo pa davek na smeh in prepoved nakupa daril ali celo prepoved ogleda gledališke …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.