V morju ne iščite ohladitve

Foto: Janez Mužič
Foto: Janez Mužič
Velja tudi danes: zelo bo vroče, toplotna obremenitev bo velika. Najvišje dnevne temperature v senci danes do 36 stopinj Celzija. A v Novi Gorici je šlo še višje.
Oglej si celoten članek

Tudi danes velja opozorilo pred visokimi temperaturami, ki ga je včeraj izdala Agencija RS za okolje. Toplotna obremenitev bo velika – najvišje dnevne temperature bodo danes segale od 30 do 36 stopinj Celzija.

Po podatkih samodejnih merilnih postaj so med 1.30 in 13. uro najvišjo temperaturo izmerili v Novi Gorici. Namerili so kar 38 stopinj Celzija.

Hladu niste mogli ujeti niti, če ste vstali zelo zgodaj: jutranje temperature so se gibale med 15 in 21 stopinjami Celzija. Tudi če ste boste danes povzpeli v gore, boste imeli na 2500 metrih še vedno 18 stopinj. Tudi v morju kaj prida ohladitve ne pričakujte, saj ima to ob slovenski obali več kot 27 stopinj. Blejsko jezero ima 25, Bohinjsko pa visokih 24 stopinj Celzija.

Podobno vreme pa se nam obeta vse do sobote.

Upoštevajte nasvete

O nasvetih, kako ravnati v vročini, smo že pisali. Če se ne morete ohladiti v morju ali kakšnem jezeru, jih je vredno upoštevati. Ker pa vročina povzroča številne težave, od utrujenosti, vročinskih krčev, motnje zavesti, vročinske izčrpanosti in celo vročinske kapi, jih velja našteti še enkrat.

Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) tako priporoča:

1) Pijte dovolj tekočine: vsaj dva litra na dan. Seveda govorimo o brezalkoholni pijači, najbolje vodi. Če opazite, da imate temnejši urin, je to dodaten znak, da morate piti več.

2 ) Brez kofeina, alkohola in veliko sladkorja: ne uživajte pijač, ki vsebujejo omenjene snovi, saj povečajo odvajanje tekočine iz telesa. Bodite pozorni tudi na temperaturo pijače, saj zelo hladne pijače lahko povzročijo želodčne krče. Soli tekočini ni treba dodajati, razen v skrajnih primerih, kot so delo zunaj, hudi fizični napori, veliko potenja.

3) Zračenje: prostore zračite zjutraj in zvečer, zadržujte se v zaprtih, hladnih prostorih. "Če doma ali v službi nimate klimatskega hlajenja, pojdite v nakupovalni center ali knjižnico – tudi nekaj ur dnevno v ohlajenem prostoru koristi pri vzdrževanju normalne telesne temperature v vročini," svetujejo na IVZ. Doma se hladite s hladno prho ali hladno kopeljo.

4) Oblačila: ta naj bodo lahka bombažna ali lanena, ohlapna in svetlejših barv. Za zaščito uporabite pokrivalo, sončna očala in kremo z zaščitnim faktorjem.

5) Športanje omejite: vsakršno telesno dejavnost omejite na jutranje in večerne ure. Omejite športne aktivnosti, medtem ko se ukvarjate s športom, od spijte dva do štiri kozarce hladne, brezalkoholne pijače na uro. Soli in minerale nadomestite z izotoničnimi tekočinami.

6) Hrana: bodite pozorni na kakovost hrane, saj se v vročini hitreje pokvari.

7) Avtomobil: nikoli nikogar ne puščajte v zaprtem parkiranem avtomobilu.

8) Pazite tudi na druge: nekateri ljudje so v času visokih temperatur še bolj ogroženi. Gre predvsem za dojenčke, otroke, starejše ljudi, duševno prizadete in tiste s kroničnimi boleznimi (predvsem srčni bolniki in povišan krvni pritisk). V primeru znakov vročinskih krčev, vročinske izčrpanosti ali vročinske kapi pokličite zdravniško pomoč.

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 19:12 24. Avgust 2011.

    toplo je , pa še smrdi - po žabatjih.

  • 11:29 23. Avgust 2011.

    Ajdovčki so itak odporni :)

  • 09:07 23. Avgust 2011.

    He, he..Slovenčke bo mal cvrlo...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.