V Mostarju najvišja izmerjena temperatura v Evropi

Foto: EPA
Foto: EPA
Danes in jutri bo zelo vroče, dnevne temperature bodo presegale 35 stopinj Celzija. Arso je za jugozahod države razglasil rdečo stopnjo vremenske ogroženosti.
Oglej si celoten članek

Dva peklenska dneva. Toplotna obremenitev bo zelo velika tudi zaradi visokih jutranjih temperatur. Predvsem na Primorskem bo zelo topla tudi noč, minimalne temperature tam marskije ne bodo pod 25 stopinj Celzija.

Od petka naprej bo postopno manj vroče. Predvidoma bodo pogostejše nevihte, ki pa bodo prinesle le kratkotrajne krajevne osvežitve. Ob koncu tedna se bo možnost krajevnih padavin še povečala, v nedeljo se bo precej zmanjšala tudi toplotna obremenitev.

Julij 2006 podobno vroč, avgusta tistega leta ni šlo čez 30 stopinj Celzija

Foto: www.meteo.si Rdeči alarm - vročina

Mostar najtoplejši v vsej Evropi

Kot poročajo bosanski mediji, so v Mostarju včeraj izmerili najvišjo temperaturo na širšem območju, ob 15. uri je ta znašala 42 stopinj Celzija. Na drugem mestu v Evropi je Podgorica z 41,5 stopinjami Celzija, na tretjem je ciprski Lefkoniko z 41,1 stopipnjami Celzija.

V Mostarju vročina ne popušča niti ponoči, kot poročajo tamkajšnji mediji, se živo srebro v zadnjih dveh dneh ni spustilo pod 28 stopinj. Meteorologi sicer dodajajo, da so za Mostar to dokaj običajno temperature, da je zabeleženi rekord znašal visokih 46,2 stopinj Celzija. Vročina na območju ne bo popustila še vsaj do nedelje.

V Sloveniji so včeraj najvišjo temperaturo izmerili - spet - v Novi Gorici, znašala je okroglih 38 stopinj Celzija. Drugo najvišjo temperaturo so zabeležili v Dolenju pri Ajdovščini, 37,6 stopinj. V Ljubljani je bilo 35,6 stopinj Celzija. Današnje temperature bodo podobne včerajšnjim, tudi danes bodo najverjetneje najvišje temperature izmerili na novogoriškem.

Najdaljše neprekinjeno obdobje vročine doslej leta 2013

"V prvih 21 dneh letošnjega julija smo v Ljubljani našteli že 18 vročih dni, predvidoma bodo sledili še najmanj štirje. Podobne so razmere tudi drugod po državi. Rekordno število julijskih vročih dni bomo tako zabeležili v večjem delu države. Le za Primorsko, kjer so tovrstni rekordi že sedaj precej visoki (na letališču Portorož 26, v Biljah pri Novi Gorici pa 27 vročih dni), bomo morali za potrditev novega rekorda počakati do konca meseca," pravijo na Arsu.

V zadnjih letih narašča tudi število dni, ko najvišja dnevna temperatura zraka preseže 35 stopinj Celzija. V najbolj vročih poletjih doslej je bilo takih "zelo vročih dni" v Ljubljani največ 11 (poleti 2013). Poletje 2003 jih je prineslo 8, poletje 2012 pa 7. Letos julija je bilo v Ljubljani doslej 6 takih dni, pričakujemo vsaj še 2.

Do sedaj je najdaljši in najbolj vroč vročinski val trajal od 26.7. do 9.8.2013. Takrat se je v Ljubljani 11 krat v obdobju 14 dni temperatura dvignila nad 35 stopinj Celzija, 8. avgusta 2013 pa so padli tudi številni absolutni temperaturni rekordi po Sloveniji.

barbara.barbic@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.