V napad z vsem orožjem: Vladni urad vložil kup ovadb

Foto: Zajem zaslona/RTV SLO
Foto: Zajem zaslona/RTV SLO
Urad vlade za komuniciranje (Ukom) vložil ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in oškodovanja javnih sredstev
Oglej si celoten članek

Ukom je vložil ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja zoper prejšnjo direktorico Ukoma Kristino Plavšak Krajnc in zaradi suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev zoper direktorja STA Bojana Veselinoviča. Ovadba je doletela tudi predsednika nadzornikov STA Mladena Terčelja, ter tri člane nadzornega sveta Aleksandra Igličarja, Jureta Brankoviča in Jerneja Šmajdka.

Prejšnja direktorica Ukoma naj bi kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic storila s podpisom pogodbe o opravljanju javne službe v letu 2020 v imenu Ukoma, za kar, trdi zdajšnji direktor Uroš Urbanija, Ukom ni imel pooblastila.  

S podpisom te pogodbe naj bi po trditvah Urbanije kaznivo dejanje storil tudi direktor STA Veselinovič, saj naj bi vedel, da jo sklepa z organom, ki nima pooblastila za zastopanje ustanovitelja družbe STA, kar da je razvidno iz dopisa STA z dne 17. 11. 2020, v katerem navaja, da Ukom nima pooblastila družbenika, ob tem pa je v pogodbi navedeno, da je Ukom predstavnik ustanovitelja.

Predsednik, namestnik in člana nadzornega sveta pa naj bi storili kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev storili z opustitvijo dolžnega nadzorstva nad izvrševanjem sklenjene pogodbe, 

Pogodbeno dikcijo 'predstavnik ustanovitelja' so namreč vsi vpleteni namensko uporabili, da so z Ukom pod pretvezo lahko podpisali pogodbo in začeli izstavljati račune, trdi Urbanija.

"Brez te zlorabe termina pogodbe namreč ne bi bilo mogoče podpisati, s tem pa tudi ne črpati sredstev. Očitno pa se je to naredilo v želji, da se izognejo nadzoru družbenika, kar se je izkazalo na podlagi vseh dopisov, ki jih je Ukomu poslal direktor STA Bojan Veselinovič," je še zapisal Urbanija.

Novinarji medtem v napad na Urbanijo

Medtem je Sindikat novinarjev Slovenije zaradi prekinitve financiranja STA v petek na državno tožilstvo podal naznanilo kaznivega dejanja zoper direktorja Ukoma Uroša Urbanijo. Kot so navedli, utemeljeno domnevajo, da je zlorabil uradni položaj, prekoračil pooblastila in z nevestnim delom povzroča škodo opravljanju javne službe STA.

S tem pa povzroča škodo tudi informiranju državljanov, so še navedli v sindikatu.

Direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) je po navedbah sindikata namreč zavestno prekršil 3. člen zakona o STA, ki določa, da v imenu ustanovitelja, Republike Slovenije, pravice družbenika izvaja vlada. S prekinitvijo financiranja je direktor Ukoma tako svojevoljno in nepooblaščeno posegel v uzakonjene pravice ustanovitelja in njegovega zastopnika, kot tudi v njuno zakonsko dolžnost zagotovitve institucionalne avtonomije in uredniške neodvisnosti ter financiranja javne službe STA, menijo v sindikatu.

Z nezakonitim ravnanjem Urbanije "je nastala in nastaja velika premoženjska škoda, ogrožena je dejavnost nacionalne tiskovne agencije, stabilnost njenega poslovanja ter socialna eksistenca in izplačila za opravljeno delo več kot 100 redno zaposlenih in zunanjih sodelavcev, s čimer trpi njihova in socialna varnost njihovih družin", so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodali so, da sindikat obsoja nezakonito finančno izsiljevanje in pritisk na javni medij, ki ga izvaja direktor Ukoma, in pozvali vlado, naj izpolni zakonske obveznosti ustanovitelja do stabilnega financiranja javne službe v letošnjem in prihodnjem letu, s tem pa izpolni tudi dolžnost do zagotavljanja pogojev uresničevanja javnega interesa informiranja državljanov.

Urbanija se je že odzval

Urbanija se je na sporočilo sindikata odzval na Twitterju, kjer je med drugim ocenil potezo kot nenavadno in se vprašal, kaj dela direktor STA Bojan Veselinovič oziroma mu očital, da za visoko plačo odgovornost predlaga na druge.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 07:10 15. December 2020.

    Zakaj ne nosi maske ?

  • 06:56 15. December 2020.

    www︎.︎imgb︆.︆net - oddličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 20:45 14. December 2020.

    A ima ta osebek sploh kakšno ogledalo doma, da se z vseh strani vanj pogleda?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.