V naslednjih dneh možnost poplav

Foto: Žurnal24 Pretoki Soče, Vipave in drugih pritokov Soče lahko presežejo opozorilne vrednost
Zaradi obilnih padavin, ki bodo v naslednjih treh dneh močile Slovenijo, lahko po napovedih meteorologov pride tudi do poplav. Zaradi močnega plimovanja bo tudi morje prestopilo bregove.
Oglej si celoten članek
Črnega scenarija, kakršen nas je prizadel septembra, tokrat ni pričakovati.
Janez Polajnar

"Količina padavin, ki je danes ponoči padla na območju Julijskih Alp, je na nekaterih mestih že presegla 100 litrov na kvadratni meter in te padavine se bodo obnavljale tudi v prihodnjih dneh. Zlasti  na območju zahodne Slovenije bo padlo še enkrat toliko padavin," nam je zatrdil hidrolog Janez Polajnar.

Morje je že poplavilo nižje predele obale, na kar vpliva predvsem nižji zračni pritisk in pa južni veter. Jutri dopoldan, predvidoma med deveto in enajsto uro, lahko pričakujemo ponovno razlivanje morja, ki bo še nekoliko višje kot danes. Isto velja še za sredo, nato pa se bodo razmere umirile, poudari Polajnar.

"Reke na območju zahodne Slovenije so že ponoči močno narasle, zlasti Soča, ki je v Solkanu že presegla 1000 m³/s. Pričakujemo, da se bodo v prihodnjih dneh povečali tudi pretoki preostalih rek, predvsem Vipave in njenih pritokov. Do razlivanj bo prišlo na običajnih območjih," dodaja.

Vodnatost rek se bo po besedah hidrologa povečala po vsej Sloveniji, vendar pa bi reke lahko prestopile bregove predvsem v Posočju in na Vipavskem. "Predvidena količina padavin bo potekala v prekinitvah, jutri se bo znižala tudi snežna meja, kar pomeni manjši pretok rek. Nekega hujšega scenarija ni pričakovati," poudari Polajnar.

Voda zalila kleti in šolo
Meteorna voda je v nedeljo zvečer zalivala kleti v Novi Gorici, Solkanu in Ajševici, danes pa so gasilci morali črpati vodo iz prostorov novogoriške Osnovne šole Frana Erjavca. Precej nevšečnosti je močno deževje povzročilo tudi v Goriških brdih in Cerknem. Večje škode doslej ni bilo, vendar so gasilci zaradi napovedi novih padavin v pripravljenosti.

V visokogorju do pol metra novega snega
"Danes bo oblačno z občasnimi padavinami. Nekaj dežja bo čez dan tudi v vzhodni Sloveniji, največ pa ga bo na zahodu države. Ponoči bodo padavine oslabele in prehodno ponehale. Jutri se bodo padavine čez dan spet razširile nad vso državo, zvečer pa v večjem delu države ponehale,"
nam je zatrdil dežurni prognostik Andrej Pečenko. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 7, na Primorskem okoli 10, najvišje dnevne od 3 do 10, ob morju in v vzhodni Sloveniji do 14 stopinj Celzija.

Več o vremenu si preberite na VREME.NET.

Meja sneženja se bo po besedah meteorologa na severozahodu spustila do nadmorske višine okoli 800 metrov. "V visokogorju je že danes zapadlo 20 centimetrov novega snega, v naslednjih dneh pa se snežna odeja lahko odebeli še za dodatnega pol metra," dodaja.

Konec tedna bo sončen
"V sredo bo oblačno z občasnimi padavinami. V četrtek bo nekaj dežja le še na zahodu in jugu države, ponekod pa bo že posijalo sonce. Sledili bodo trije razmeroma sončni dnevi, katerih jutra bodo zavita v meglo," konča Pečenko. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.