V nedeljo bo manj dela

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Rekordna udeležba na predčasnih glasovanjih ne napoveduje rekordne volilne udeležbe, menita predsednik volilne komisije in politični analitik.
Oglej si celoten članek

"Rekordna udeležba na predčasnih glasovanjih za letošnje parlamentarne volitve najverjetneje ne napoveduje tudi rekordne udeležbe na volitvah v nedeljo," meni direktor Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko.

V treh dneh predčasnega glasovanja je letos glasovalo rekordnih 66 750 volilcev, kar so skoraj štirje odstotki volilnih upravičencev. Na predčasna glasovanja je tako prišlo 117 odstotkov več volilcev, kot na volitvah 2011. "V nedeljo bo kar nekaj dela manj," pravi Vučko.

Dopust in dobre vzpodbude

"Moja ocena je, da je rekordna udeležba na predčasnih glasovanjiho predvsem posledica tega, da ljudje okoli 10. julija dejansko odhajajo na dopuste. Volilci so letos, ko volitve potekajo med počitnicami, tudi v medijih dobili veliko informacij o tem, kje in kako lahko volijo, " dodaja Vučko. 

"Verjetno je to povezano predvsem z dopustniškim časom, zaradi katerega si tudi stranke v večji meri prizadevajo spodbujati volivce že k predčasnem glasovanju, saj bi utegnila biti sicer udeležba bolj negotova, " meni tudi politični analitik Matej Makarovič. "Glede na izkušnje so predčasno glasovali  večinoma urbani volivci z višjimi dohodki, predvsem volivci tako imenovanih levih strank," dodaja Makarovič. 

Glasovanje po pošti tvegano

Prošnjo za glasovanje po pošti iz tujine je na RVK letos poslalo okoli 3900 volilcev. "Večinoma gre za dopustnike. Okoli 2000 pisem z volilnim materialom smo poslali na Hrvaško," razlaga Vučko. "Glasovanje po pošti pomeni neke vrste tveganje," opozarja Vučko. RVK v zadnjih dneh namreč dobiva številna sporočila volilcev iz tujine, da volilne pošte še niso dobili.  "Marsikateri volilec volilnega gradiva ne bo dobil. Vprašanje je, ali so naslovi pravilno izpisani in ali bo pošta naslovnika našla v pravem času. Vendar na to RVK nima vpliva. Ko gradivo odpošljemo, je to v rokah pošte, vse, kar lahko na RVK naredimo je le, da še enkrat preverimo, ali je bila pošta poslana," še dodaja Vučko.  

Volilna udeležba na predčasnih volitvah 2011 je bila okoli 65-odstotna, letos raziskave javnega mnenja napovedujejo okoli 52-odstotno. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 22:55 11. Julij 2014.

    on vedno jeclja, tudi doma...))

  • 22:12 11. Julij 2014.

    Dobro premislite koga boste volili!<br /><br />Predvsem poslušajte ta video. Cerar jeclja pred Jankovićem<br /><br />Poglej to: http://www.youtube.com/watch?v=JsZAJ6PuSO8

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.