V Novi Sloveniji - krščanskih demokratih bi beguncem pobrali denar

Foto: NSi
Foto: NSi
V Novi Sloveniji - krščanskih demokratih menijo, da je azilno zakonodajo potrebno zelo zaostriti, omejiti rok za oddajo prošnje za azil ter zožiti krog oseb, ki bi se lahko pridružili prosilcem za azil. Državni sekreta na notranjem ministrstvu pa je napovedal enotni identifikacijski sistem za begunce od Makedonije do Avstrije
Oglej si celoten članek

V stranki Nova Slovenija - krščanski demokrati menijo, da bi morali prosilcem za azil in njegovim družinskim članom odvzeti premoženje, ki presega denarno vrednost 750 evrov in ga nameniti državnemu proračunu."Imamo slovenske državljane, ki delajo za minimalno plačo in prejemajo minimalne pokojnine, pa nimajo ugodnosti, kot sta brezplačno bivanje in žepnina," svoj pogled pojasnjuje poslanec Jernej Vrtovec. 

Pričakujejo nov obsežen val

V NSi so pripravili dopolnila za zaostritev vladnega predloga azilne zakonodaje, ki ga bo pristojni odbor obravnaval jutri. V NSi bi s svojimi dopolnili preprečiti preobsežen naval migrantov v Slovenijo in tudi napetosti med slovenskimi državljani in migranti.


Tako predlagajo zožitev kroga oseb, ki se lahko pridružijo azilantom, ki so že v Sloveniji. Rok za prošnjo za status mednarodne zaščite bi v NSi postavili na pet dni. Tako bi preprečili, da bi prebežniki, ki bi prečkali Slovenijo in bi jih Avstrija zavrnila, za azil pozneje zaprosili v Sloveniji. Status mednarodne zaščite bi se po predlogu NSi prosilcem lahko podelil za eno leto z možnostjo podaljšanja za pol leta - odvisno od razmer v matičnih državah prebežnika. Osebi, ki je pravnomočno obsojena kaznivega dejanja ali pa je spoznana za storilca prekrška z elementi nasilja, bi se status azilanta odvzel, sledil bi izgon iz države.

Slovenija doselj zavrnila 116 ljudi

"Z načinom obvladovanja migrantskega vala smo lahko vsi zadovoljni," pa je danes menil  državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Ta način dela se kaže v stabilnih, varnih varnostnih razmerah, ki ne odstopajo od situacije pred prihodom prebežnikov, pravi. Od uvedbe poostrenega nadzora je Slovenija zavrnila 116 ljudi.

Šefic je zanikal navedbe o zasegih večjih količin orožja. Kot je dejal, so zasegli nekaj predmetov, nekaj literature, a pri nobeni najdbi ni šlo za kaznivo dejanje, prav tako ni bilo razlogov, da bi kogar koli zadržali.

Enotni identifikacijki dokumenti

Države na balkanski migracijski poti bodo za prebežnike uvedle enotne identifikacijske dokumente, veljavne povsod, je napovedal Boštjan Šefic. Zavrnil je ugibanja, da naj bi Avstrija kmalu dodatno omejila sprejem.

Enotni identifikacijski dokument bodo organi izdajali na vstopni točki na grško-makedonski meji. Veljaven bo po celotni migracijski poti vse od Makedonije do vključno Avstrije, države pa se trenutno dogovarjajo o podrobnostih. Novost bo zelo olajšala razmere za vse, pravi Šefic. Policije bodo imele manj opravil in manj dela, pa tudi prebežniki bodo lažje prehajali meje, zato bo novost zelo koristna, je povedal.

Kam z zabojniki?

Slovenija bo od Razvojne banke dobila 110 bivalnikov za približno 500 ljudi. Težavo pa imajo z iskanjem zemljišča zanje. Če primernega zemljišča ne bo, bodo kontejnerje začasno skladiščili v državnih objektih in po potrebi aktivirali, pravi Šefic. 

Vlada še vedno išče lokacijo za nastanitveni center, kjer bi migranti bivali dlje časa. Glede lokacij v Kranju, Kidričevem in na Vrhniki  odločitve še niso sprejeli. V vojašnici na Vrhniki bi namestili kvečjemu družine in bolj ranljive skupine, saj sta v neposredni bližini vrtec in šola.

V zvezi z iskanjem kapacitet za nastanitvene centre je Šefic zatrdil, da ne gre za povečevanje kapacitet, ampak le ohranjanje obstoječe ravni za okoli 9000 oseb, saj nekatere pogodbe so ali še bodo potekle. Iščejo le lokacije za nastanitvene centre in ne za centre, kjer bi migranti bivali dlje časa.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 23:51 20. Februar 2016.

    Enako cerkev pobira denar, to jim je skupna navada

  • 15:31 11. Februar 2016.

    Katolibani spet s svojimi bedastimi predlogi. Naj začnejo pri sebi in si poslanci izplačajo le 750€ mesečno, ostalo naj dajo …

  • 14:58 11. Februar 2016.

    kakpni integracijo le neki, ne bluzi ti! Samo poglej po slovenskih krajih kako so integrirali priseljenci iz bivse juge, polovica …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.