V otrocih 10-krat več živega srebra

Foto: Suzana Kos
Foto: Suzana Kos
Raziskava: V otrocih v Ljubljani, Žužemberku in Idriji ugotovili 10-krat več živega srebra kot v poljskih.
Oglej si celoten članek

"Da ne bo panike, naše zobozdravstvo je dobro, otroci niso ogroženi! Je pa dejstvo, da je v njihovih telesih desetkrat več živega srebra kot v poljskih otrocih. Gre za posledico amalgamskih zobnih zalivk. Raziskavo so naredili na 150 otrocih," je v okviru promocije nacionalne raziskave prisotnosti različnih kemičnih snovi v našem telesu povedala Milena Horvat z Instituta Jožef Stefan.

Poziv k sodelovanju

V okviru raziskave bodo analizirali kri, urin in lase po 50 moških (v starosti od 20 do 40 let) in žensk (prvorodnic) iz vsake regije. A težava je, da ljudje pri raziskavi ne želijo sodelovati. "Radi bi pojasnili prebivalstvu, da je pridobitev teh podatkov izjemno pomembna, saj bomo lahko na njihovi podlagi oblikovali ukrepe za izboljšanje okolja, v katerem živimo. Ljudje najpogosteje ali mislijo, da niso ogroženi, pogosto so premalo ozaveščeni o pomembnosti sodelovanja, ali pa si preprosto zatiskajo oči pred realnostjo; če ne vedo, je menda lažje," je dodala 
Horvatova.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.