"V ozadju so milijoni"

Foto: Žurnal24 Koprska opozicija in njen županski kandidat Janez Starman sta zaskrbljena zaradi
Zdravila. V ozadju boja za prvega človeka Obalnih lekarn so milijonski posli.
Oglej si celoten članek

“Dogajanje v ozadju, domnevna srečanja Borisa Popoviča in Marka Jakliča iz Lekarne Ljubljana, pa tudi javne izjave župana kažejo, da mu niti oskrba prebivalstva z zdravili niti njihova cenovna dostopnost nista prioriteta. Zanima ga kadrovanje in predvsem to, koliko bi iz lekarn lahko finančno iztisnil,” meni Janez Starman, kandidat za koprskega župana.

Radi bi svojega človeka
Temeljna funkcija lekarn je oskrba. “Gre za javno, ne pa tržno funkcijo. Nekaj dobrega je treba nadgraditi in ne spreminjati,” dodaja Starman. Koprsko opozicijo in njihovega županskega kandidata skrbi dogajanje glede Obalnih lekarn Koper, javno so se obenj že obregnili.

Župan skrbi le za center, medtem ko večina od 23 krajevnih skupnosti nima lekarne ali oskrbe z zdravili na domu.
Barbara Verdnik, Zares

Spomnimo, koprska občina januarja ni dala soglasja za imenovanje nove direktorice lekarn Katje Gombač Aver, obrazložitev za to pa se glasi nekako takole: “Treba je spremeniti pogoje, ki jih mora izpolnjevati direktor; ti so zdaj prestrogi. Treba je razširiti krog, iz katerega bi lahko izbrali kandidata.”

Z lobiranjem pri občinskih oblasteh v Izoli in Piranu naj bi Popovičevi v kratkem poskušali spremeniti akte Obalnih lekarn Koper. Tako bi si zagotovili večino v svetu zavoda in odprli pot za imenovanje svojega direktorja.

V ozadju pa se po mnenju nekaterih sogovornikov skrivajo milijonski posli z nabavo zdravil, ki naj bi v prihodnje tudi za Obalo potekala prek Jakličeve veledrogerije ljubljanskih lekarn (oziroma ljubljanske družbe za prodajo farmacevtskih, medicinskih in drugih izdelkov na debelo).

Največjim vzel 8 milijonov
Na slovenskem veledrogerijskem trgu sta sicer po čistih prihodkih iz prodaje daleč največja Kemofarmacija in Salus z 277 in 211 milijoni evrov (v letu 2008), sledijo Bayer, Sandoz, Farmadent (v lasti mariborskih lekarn), Sanolabor in drugi. Jakličeva veledrogerija je po neuradnih informacijah največjima veledrogeristoma prek razlik v ceni zdravil lani izpulila osem milijonov evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.