V parlamentu kot po maslu

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zavrnjeni veti državnega sveta: parlament potrdil zakonska besedila.
Oglej si celoten članek

Poslanci in poslanke so se danes sestali na izrednem zasedanju. Odločati so morali o petih zakonskih besedilih, na katere je pred dnevi državni svet vložil veto.

10 let na hladnem

Poslanci so tako znova potrdili novelo zakona o gospodarskih družbah, s katero se bo solastnikom insolventnih podjetij onemogočilo ustanavljanje novih podjetij.

Temeljni cilj novele, ki jo je v postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Radovanom Žerjavom (SLS), je preprečiti ustanavljanje, vodenje in nadziranje družb osebam, ki so bili družbeniki, delničarji z več kot 25-odstotnim lastniškim deležem ali člani poslovodstva ali nadzornega organa družbe, nad katero je bil začet postopek zaradi insolventnosti ali prisilnega prenehanja oz. so imele takšen status v družbi največ dve leti pred tem.

Omejitev ustanavljanja, nadziranja in vodenja družb bo prenehala po 10 letih od zaključka tistega od začetih postopkov, na podlagi katerega je začela veljati.

Ostreje nad gospodarski kriminal

Poslanci so potrdili tudi prenovljeno kazensko zakonodajo. Novela kazenskega zakonika, novela zakona o kazenskem postopku ter zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora bodo tako lahko stopili v veljavo.

Novela zakona o kazenskem postopku precizneje formulira obstoječa kazniva dejanja ter opredeljuje nekatera nova. Zagotavlja tudi ostrejše sankcije zoper kazniva dejanja s področja gospodarskega kriminala ter učinkovitejše varovanje otrok pred spolnimi zlorabami.
Novela tako med drugim na novo opredeljuje sankcije za lažni stečaj, preslepitev pri dodelitvi posojila, davčno utajo, uvaja pa tudi novo kaznivo dejanje oškodovanje javnih sredstev ter podaja novo definicijo gospodarske dejavnosti.

Preoblikovana Loterija

Z 64 glasovi za in tremi proti pa so poslanci podprli novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije. Ta prinaša zmanjšanje števila članov sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, opredeljuje, kdo je lahko član sveta, in po oceni predlagateljev zagotavlja namensko porabo sredstev.


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:10 2. November 2011.

    Ne vem zakaj je treba sprejemat zakone zdej tik pred oz že v odhodu ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.