V pekarnah naleteli na iztrebke glodavcev

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Inšpektorji so med nadzorom v pekarnah in eni prodajalni kruha naleteli tudi na iztrebke glodavcev, zapredke insektov v vreči z moko, plesnive stene in strope.
Oglej si celoten članek

Finančna uprava RS (FURS) in Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) sta med 4. in 6. decembrom izvedla nadzor v dejavnosti pekarstva. Nadzor so izvedli v večernih in nočnih urah. Pekarne so bile izbrane na podlagi ocene tveganja finančne uprave. FURS je opravil 147 nadzorov, od tega je pri pregledu 47 pekarn in ene prodajalne kruha in pekovskih izdelkov sodelovala tudi UVHVVR. 

Inšpektorji UVHVVR so opravili 48 pregledov. V 15 primerih niso zabeležili nobene kršitve. Pri približno polovici je opravljen pregled pokazal na stopnjo skladnosti v 85 odstotkih. Higiensko stanje skladišč je bilo v 55 odstotkih obratov ustrezno. V 13 odstotkih vseh pregledanih obratov so bile higienske razmere zelo slabe. V dveh primerih so inšpektorji naleteli na iztrebke glodalcev, zapredke insektov v vreči z moko oz. obgrizene vreče. V enem primeru od slednjih dveh je bilo odrejeno generalno čiščenje in odstranitev onesnaženih surovin ter v enem primeru začasna prepoved opravljanja dejavnosti. V nekaterih primerih so inšpektorji nadaljevali s preverjanjem higienskega stanja v proizvodnji, kjer so ugotovili neustrezne razmere. 

Pregledali so tudi higiensko stanje prevoznih sredstev. Pregled je bil opravljen pri približno polovici od 13 nosilcev dejavnosti in pokazal na 85-odstotno stopnjo skladnosti. V šestih primerih pregleda zaradi odsotnosti vozil ni bilo moč izvesti. 

Preverjali so tudi sledljivost moke. Na licu mesta je bila zagotovljena sledljivost pri 62 odstotkih obratov. V 77 odstotkih obratov so bila jajca ustrezno označena in je bila na licu mesta oz. naknadno na razpolago dokumentacija, ki je izkazovala ustrezno sledljivost. 

Inšpektorji so 24 subjektom izdali ureditvene odločbe, devetim pa izrekli opozorila, ki od njih terjajo odpravo ugotovljenih nepravilnosti. Na podlagi ugotovljenega stanja so uvedli skupaj 29 prekrškovnih postopkov. 

Izrekli za 72 tisočakov glob

Finančna uprava je opravila 147 nadzorov, in sicer s področja zaposlovanja na črno, izdajanja računov, blagajniškega poslovanja in vodenja predpisane dokumentacije ter evidenc. Ugotovili so 24 kršitev. Pri 18 zavezancih so zaznali kršitve zaposlovanja na črno. Med odkritimi kršitvami so bile tudi s področja izdajanja računov in vodenja poslovnih knjig. Izrekli so za 72.200 evrov glob. Nekateri nadzori še niso zaključeni, saj je potrebno zaradi sumov nepravilnosti naknadno ugotoviti vsa dejstva in okoliščine, ki vplivajo na sprejetje odločite. 

Posebni nadzor je pokazal, da je stopnja neskladnosti na tem področju še vedno visoka, zato bo UVHVVR to dejavnost še naprej obravnavala kot dejavnost večjega tveganja. Izkazalo se je tudi, da je omenjena dejavnost še vedno zelo tvegana z vidika zaposlovanja na črno, kar je razlog, da tudi za finančno upravo ta dejavnost ostaja tvegana.

Finančna uprava je sicer od 1. julija 2013 v dejavnosti pekarstva intenzivno preverjala tudi morebitno naknadno spreminjanje opravljenega prometa in ugotovila 12 hudih kršitev, na podlagi česar je bila v 4  primerih (s.p.) izrečena globa po 20.000 EUR in v 8 primerih (družbe) izrečena globa 50.000 evrov ter v dveh 70.000 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 19:24 10. December 2014.

    Kupite si pekače pecite kruh doma po vsakršnih željah pa naj se šiptarski peki malo J....O, z svojo ne higieno, …

  • 15:20 10. December 2014.

    ZAKAJ NE NAPIŠETE, KJE SE JE TO ZGODILO OZ. SE DOGAJA ??? BI NAM BOLJ KORISTILO !!!

  • 14:35 10. December 2014.

    a si morda pek?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.