V petek se pripravite, občutili bomo posledice katastrofe na drugem koncu sveta

Foto: Arso
Foto: Arso
Oblak dima požarov iz območja Kanade, kjer so trenutno večji požari v provinci Quebec, je že dosegel jugozahod Evrope. V petek pa bo nekaj dima doseglo tudi naše kraje, opozarjajo na Agenciji RS za okolje.
Oglej si celoten članek

Kanada se spopada najhujšim začetkom sezone gozdnih požarov doslej. Gasilcev je premalo, kar bi lahko še dodatno ogrozilo zmožnost za gašenje požarov, za katere se pričakuje, da bodo v prihodnosti zaradi podnebnih sprememb postali še večji in bolj uničujoči, poroča Reuters.

Kanadske province in ozemlja si po potrebi delijo gasilske posadke in opremo ter v času skrajnih potreb pokličejo mednarodne partnerje in vojsko. Toda letos so rekordni požari vzplamteli hkrati na vzhodu in zahodu, kar je sprožilo paniko.

"To je bil najslabši možni scenarij, ki se ga vsi bojijo - več območij v državi gori hkrati," je dejal Scott Tingley, vodja zaščite gozdov v Novi Škotski. Ekipe za gašenje gozdnih požarov delajo 12-14 ur na dan, do dva tedna naenkrat, v okoljih, polnih dima, pod visokim stresom, pogosto v oddaljenih območjih.

Oblak dima požarov iz območja Kanade, kjer so trenutno večji požari v provinci Quebec, je že dosegel jugozahod Evrope. V petek pa bo nekaj dima doseglo tudi naše kraje, opozarjajo na Agenciji RS za okolje.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 07:31 27. Junij 2023.

    Rusi, Rusi, kdo pa drug. Rusi so okužili tudi kovid 'cepivo', zato sedaj toliko pocepilnih posledic. Rusi so natiskali ponarejene …

  • 22:38 26. Junij 2023.

    Rusi, pa to!

  • 22:28 26. Junij 2023.

    Vse gre k vragu! Pri nas imamo za enkrat letos še super vreme, glede na to kaj se dogaja drugod...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.