V pijačo podtikajo drogo GHB

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V enem izmed ljubljanskih klubov so v noči na soboto zaznali, da neznanci gostom v pijačo podtikajo drogo GHB (Gama-hidroksi butirat).
Oglej si celoten članek

Policija je bila tako v soboto ob 1.30 obveščena o nezavestni 21-letnici, ki so jo z reševalnim vozilom prepeljali v ljubljanski klinični center. Policija doslej zdravstvenih rezultatov analize, ki bi potrjevali prisotnost prepovedanih drog, še ni prejela, je pa zato klub GalaHala na svoji Facebook strani v soboto opozoril: "Takole, očitno se po Metelkovi sprehaja čedalje več idiotov, ki podtikajo v pijačo GHB. Ker smo besni do konca (včeraj namreč se je zadeva spet ponovila), se zna kaj od tega čudno slišat, ampak tkole gre: obiskovalci, prosim bodite pozorni na svojo pijačo, pazite tudi na svoje prijatelje.“

Ne vedo, koliko je podtikanj

Kolikokrat doslej so policisti zabeležili takšno podtikanje drog v pijačo, na policije ne morejo pojasniti, saj takšne evidence ne vodijo. Je pa Policijska uprava Ljubljana letos obravnavala 5 primerov predoziranja z GHB, leto prej pa 17.

Na policiji sicer opozarjajo, da je realno stanje predoziranih oseb težko določiti, saj gre v večini primerov za kombinacijo alkohola in GHB-ja. "Pri tem se je potrebno zavedati, da je v večini primerov čas od zaužitja GHB-ja in alkohola ter prihoda v bolnišnico odvisen, ali bo krvna slika pokazala prisotnost GHB-ja v telesu,“ pojasnjuje Vinko Stojnšek iz Policijska uprava Ljubljana, ki nadaljuje, da policija zazna odklonilno dejanje zlorabe GHB-ja le v primerih predoziranja in le v primeru obvestila bolnišnice.

"To je stvar sekunde"

Katarina Deskovič iz GaleHale je pojasnila, da so v njihovem lokalu zadnjem letu poleg omenjenega dogodka še enkrat posumili na podtikanje droge: "GHB lahko "prešverca" v klub vsak, ker je to izredno majhna zadeva v tekočini, ponavadi v kakšni mikro flaški. Tudi podtakne ga lahko, saj je to stvar sekunde. Tako da je realno to blazno težko nadzorovati, pa naj gre za kriminaliste, ki so redno na Metelkovi ali pa varnostnike ali pač izvedbenike v klubih."

Deskovičeva pojasnjuje, da se sumi o podtikanji pojavljajo že dalj časa pri različnih klubih in lokacijah po Ljubljani, sami zato opozarjajo obiskovalce, naj ne puščajo pijače brez nadzora in naj pazijo drug na drugega: "Ko smo se pred kakšnim letom prvič srečali s tem problemom na Metelkovi, smo se povezali z DrogArtom, prisostvovali vsi, ki delamo v klubih, na izobraževanju o novih drogah, DrogArtovci redno hodijo v klube in izobražujejo obiskovalce z raznimi akcijami, letaki itd. V kontaktu smo tudi s policijo."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.