V policijskem kotlu kipi

Foto: Žurnal24 Šef policijskega CVZ Branko Skrbinek se je s podrejenim pogovoril o etiki. (Foto
Šefi se niso odzvali. 
Po katarski aferi kaznovani policisti, ki so šefe opozarjali, kaj bi se utegnilo zgoditi. Ministrica v akciji. Nepravilnosti so se kopičile, zato je Kresalova odredila izredni nadzor.
Oglej si celoten članek

V policijskem centru za varovanje in zaščito se je nakopičilo toliko nepravilnosti, da je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal nad enoto, ki jo je poleti pretresala afera zaradi katarskih daril, odredila izredni nadzor. Prinesel je ukrepe, med drugim nadzor nad sprejemanjem daril, s katerimi naj bi do konca junija reformirali enoto.

Zgrešeni razlogi premikov
Center je sicer lani, potem ko je dotedanji šef Silvo Vrbančič pod vplivom alkohola s službenim avtomobilom povzročil prometno nesrečo in odstopil, dobil novega vodjo Branka Skrbinka.

A afera Katarci je zaupanje v Skrbinka v policijskih vrstah močno načela. Spomnimo, ob poletnem obisku katarskega emirja v Sloveniji je vodja policijske kolone, ki je sodelovala v varovanju, v žep pospravil okoli 15 tisoč dolarjev in prestižno uro. V afero se je ujelo kar deset uslužbencev urada, ki sicer s katarskimi darovalci niso imeli stika, ampak je darila prenašal njihov šef. Toda s prvim decembrom je bilo na slabša delovna mesta prestavljenih samo šest policistov. Odnesla jih ni katarska afera, temveč so dobili odločbe, ki premestitve utemeljujejo s potrebami znotraj policije.

Varnostno blokiran internet
Selektivno. Včeraj smo bili obveščeni, da naj bi imeli v policiji onemogočen dostop do spletnih stani nekaterih medijev. Drago Menegalija je pojasnil, da je “dostop do spleta vsem uslužbencem policije omogočen glede na njihove potrebe, ki izhajajo iz delovnih nalog”. V omrežju policije so v skladu z varnostno politiko blokirane nekatere spletne strani. Gre predvsem za spletne naslove, na katerih so navedene vsebine, ki jih pri svojem rednem delu uslužbenci policije ne potrebujejo ter ne zagotavljajo določene stopnje varnosti pred morebitnim vdorom in nepooblaščenim odtekanjem podatkov.

300 evrov so vrnili
“Raje bi dobil suspenz,” pravi eden od premeščenih policistov, ki je pričakoval premestitev iz krivdnega razloga. Od vodje kolone je prejel ovojnico s 300 evri, ki jih je razdelil še med dva kolega, a je pozneje celotno vsoto vrnil.

Našega sogovornika so premestili v Škofjo Loko. Ker sicer živi na Dolenjskem, ga premestitev v času vsesplošnega varčevanja še posebno preseneča. Šefova odločitev bo po žepu dodatno udarila tudi proračun, saj se bo po premestitvi do službe vsak dan na račun davkoplačevalcev vozil 52 kilometrov dlje.

Šefi preslišali opozorila?
V uredništvo smo prejeli zapisnik delovnega sestanka referata za varovanje, na katerem so razčiščevali katarske konflikte.

V dokumentu med drugim beremo, da je eden od policistov na terenu neposredno nadrejenega šefa (ki je to tudi potrdil) že prvi dan obvestil, da “se pojavljajo govorice o nepravilnostih pri delitvi protokolarnih daril”. A se nadrejeni ni odzval.

Direktorju Skrbinku pa je več policistov očitalo, da se je o premestitvah odločal selektivno. Darila so namreč vrnili vsi. Policisti so do vodstva kritični tudi, ker se je odzvalo šele po govoricah in jih nihče ni zaščitil, ko so o premestitvah pisali mediji.

Nihče tudi ne ve, koliko denarja in daril so Katarci zares prinesli v Slovenijo, saj jih, tako trdijo policisti, med notranjo preiskavo v policiji tega sploh nihče ni vprašal.

Skrbinek ne odgovarja
O zapisnikih, ki jih hranimo, smo včeraj v telefonskem sporočilu obvestili tudi Skrbinka in ga prosili, naj nam pojasni svojo plat zgodbe, a se ni odzval. V zapisniku pa beremo, da je bil deležen laganja v obraz. Zato je zavestno sprejel odločitev, kot jo je.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.