V poslu za pet milijard prirejali datume?

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Banka Slovenije je odločbo izdala dan prej, preden so dobili dovoljenje Evropske komisije, na katerega se v njej sklicujejo. Poleg tega naj bi banke dobile preveč denarja.
Oglej si celoten članek

Banka Slovenije se namreč v odločbi za izbris lastnikov podrejenih obveznic sklicuje na dovoljenje Evropske komisije z dne 18. decembra, medtem ko ima odločba datum 17. december. 

Menda se je mudilo, ker so se bali, da bo ustavno sodišče zadržalo izvajanje zakona, ki je bilo podlaga za operacijo. Miha Kunič, odvetnik razlaščenih lastnikov za 600 milijonov evrov obveznic je za Odmeve dejal, da bi morala biti taka odločba po njegovem mnenju nezakonita. 

Drugo sporno vprašanje pa je, kako so izračunali, koliko negativnega kapitala imajo banke. Kunič je zatrdil, da je v sodnem spisu elektronsko dopisovanje, v katerem je nekdanji državni sekretar Mitja Mavko uradniku Evropske komisije obljubil, da bodo v sklopu reševanja bank izbrisali vse lastnike obveznic in delničarje, in to še preden so bili izvedeni stresni testi. 

Revizija, ki ne upošteva računovodskih standardov

Foto: Anže Petkovšek Banka Slovenije Ker je ena revizija pokazala premalo negativnega kapitala, da bi lahko izvedli izbris vseh, so naročili novo, ki je ugotovila bistrveno slabše stanje, a v njej piše, da ne upošteva mednarodnih računovodskih standardov. Banka Slovenije noče razkriti, kakšna navodila so dali revizorjem, ampak je na odločbo informacijske pooblaščenke vložila tožbo. 

"Banke so dobile preveč denarja, več, kot bi bilo potrebno, tudi na račun lastnikov obveznic," je prepričan Kunič. 

Banka Slovenije pravi, da se iz medijske razprave umika do odločitve sodišča, vse potrebno pa bodo pojasnili tudi v poročilu državnemu zboru v začetku marca. 

Čudne prakse in prirejanje izračunov je sicer v kolumni v Financah, v kateri povzema pogovor z anonimnim virom iz Banke Slovenije, razkril Tadej Kotnik, tudi sam razlaščeni imetnik bančnih obveznic. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 12:58 11. Februar 2015.

    Kaj ste pa te mislili, dokler bo v Sloveniji vladala komunistična banda pomešana z jugo mafijo bo to tako. Bančna …

  • 12:24 11. Februar 2015.

    ..ja itak, da se prkazujejo..vsak mesec na plačilki ko jih je treba futrat, vsakič na pumpi ko je treba drag …

  • mph
    11:06 11. Februar 2015.

    Mora pa bit res bedno življenje po mojem, da se ti rdeči prikazujejo na vsakem koraku, verjetno, ko sediš na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.