V potrošnjo le varna hrana

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Opozorila. Če bo še manj uradnih veterinarjev, bodo klavnice čakale.
Oglej si celoten članek

“Mi se o varnosti hrane ne pogajamo, hrana ni manj ali bolj varna. Hrana je lahko samo varna ali pa ni varna,” je dejala namestnica vršilca dolžnosti generalnega direktorja uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) Vida Čadonič Špelič. Zagotavlja, da se njihova skrb za varnost hrane zaradi varčevalnih ukrepov ne bo 
zmanjšala.

Kljub zmanjšanju števila zaposlenih in 68-odstotnemu povečanju števila obratov klavnic, ki jih nadzorujejo, so tem v zadnjih štirih letih zagotavljali nemoteno podporo. “Če so nas iz obrata dan prej obvestili, da bodo začeli klati ob 2. uri zjutraj, je bil naš uradni veterinar tam,” je pojasnila. Če se bo trend zmanjševanja števila zaposlenih in večanja števila obratov nadaljeval, pa bodo morale klavnice s klanjem čakati.

Prihranili 279 tisočakov

Z novim režimom stalne pripravljenosti veterinarjev, ki je razjezil sindikat veterinarjev, bodo na upravi prihranili 279 tisoč evrov. Uradni veterinarji bodo ves čas v stalni pripravljenosti za primere suma kužnih bolezni in za spremljanje neskladij, ki bi lahko ogrožala zdravje ljudi, so zagotovili. “Na območnih uradih, kjer se izvajajo razne dejavnosti, pa smo zmanjšali število veterinarjev v stalni pripravljenosti ter ukinili nočno stanje pripravljenosti med 22. in 7. uro,” je dodala Čadonič Špeličeva. Klub temu je zagotovila, da bo tudi ponoči poskrbljeno za živali: “Ko gre za ogrožanje zdravja živali, je veterinar, ki zdravi na nekem teritoriju, živalim dolžen nuditi prvo veterinarsko pomoč.”

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.