V predoru izginilo 84 milijonov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Afera Draga luknja. Obtožnica za predrag šentviški predor doletela tudi Hojsa.
Oglej si celoten članek

Specializirano državno tožilstvo je zaradi preplačila predora Šentvid vložilo obtožnico zoper osem oseb. Kot poroča Večer, je med njimi aktualni minister za obrambo Aleš Hojs, ki je bil med letoma 2006 in 2009 v upravi Darsa odgovoren za vzdrževanje avtocest. Obdolženi so tudi gradbena tajkuna Ivan Zidar in Dušan Črnigoj, bivša predsednika uprave Darsa Tomislav Nemec in Rajko Siročić (ki trenutno vodi ključno državno družbo za izvajanje investicij v infrastrukturo, DRI) ter njuni nekdanji sodelavci Žan Jan Oplotnik, Abdon Peklaj in Boštjan Rigler, ki vodi direktorat za infrastrukturo na ministrstvu za promet.

Predraga dodatna dela

Po naših informacijah so vsi omenjeni z izjemo Zidarja že dvignili pošto. Obtožnica pa jim očita zlorabo uradnega položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Podlaga zanjo je dve leti stara dokumentacija računskega sodišča. To je ugotovilo nepravilnosti pri obračunavanju dodatnih del za predor, kar je naložbo znatno podražilo. Večino obdolženih so kriminalisti zaslišali že v tistem obdobju.

Kronologija šentviškega predora

• Novembra 2004 Dars podpiše pogodbo z SCT in s Primorjem za gradnjo predora brez priključkov. Cena: 48 milijonov evrov (znižana z 79 milijonov), rok izgradnje: do konca leta 2006.

• Poleti 2005 ministrstvo izda gradbeno dovoljenje za predor s priključki.

• Novembra 2006 brez novega razpisa Dars z SCT podpiše pogodbo o gradnji dveh tripasovnih cevi s kavernama (razširitev za priključka) za 73 milijonov evrov.

• 9. januarja 2007: projekt šentviškega predora se dopolni s polnima priključkoma na Celovško cesto. Predvidena cena: 109 milijonov evrov.

• Konec novembra 2007: pogodbena vrednost gradnje predora z 80 metrov priključnih predorskih cevi je 110 milijonov evrov, skupaj z elektrostrojno opremo predora pa 121 milijonov evrov.

• Začetek maja 2008: šentviški predor stane 132 milijonov evrov.

• Predor je bil odprt 1. julija 2008; že nekaj ur po odprtju je odpadel kos protipožarnega ometa, a so predor kmalu spet odprli. Po dobrem mesecu pa je kos padel še na avtomobil nemških turistov, zato je bil predor zaprt tri tedne.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:53 10. Julij 2012.

    To se žal ne bo nikol zgodilo

  • mia
    10:18 14. Junij 2012.

    državni primanjklaj naj krijejo z rubežem tajkunov in njihovih svojcev

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.